Életmód

Éheznek és szomjaznak az állatok, kritikus a helyzet az aszály miatt

Kakuk Erika
Kakuk Erika
Egy tálban kihelyezett víz is nagy segítség a szomjazó állatoknak!

A héten újabb hőhullám érkezik, csúcsértéke csütörtökig emelkedik, ekkor 33–38 Celsius-fokra számíthatunk. Pénteken mérséklődik a forróság, némi esőt is ígér a meteorológia, de jellemzően tovább fokozódik az aszály. Ennek következtében miatt több folyón és tóban rekordalacsony vízállást mérnek, és a mezőgazdaság is megszenvedi a szárazságot. A gyepek kiégnek, a gabonanövények, állati takarmányok hozamai alacsonyak, és egyre több a pusztító tűz.

A Mester Vadásztársaság tagjai hetek óta ilyen módon is próbálnak segíteni a vadaknak, hiszen azok nem jutnak elegendő, a számukra elégséges mennyiségű folyadékot is tartalmazó zöldtakarmányhoz a természetes élőhelyeiken. A vadászok szerint kritikussá vált az aszály miatt kialakult helyzet- írja a szoljon.hu.

A másfél-két éve tartó aszály következtében oly’ mértékben üres a határ, hogy a vadak nem találnak elegendő zöldtakarmányt, így folyadékhoz sem jutnak sajnos. Valamilyen megoldás kellett, hogy segítsünk az állatállományon, ezért helyeztünk ki itatókat

– foglalta össze röviden Kézsmárki Ferenc, a vadásztársaság elnöke.

Naponta két-három köbméter víz kihordásával, kisebb itatók üzemeltetésével próbálják a károkat enyhíteni, az állományt átvészeltetni. A dűlőutak mentén nagyjából húszliteres mennyiségben folyatnak vizet, a telephelyen töltik fel a tartályokat ártézi vízzel, melyekből egy ezrelékes ecetes oldatot készítenek. Ennek azért van jelentősége, mert az ecet megóvja a vizet a poshadástól, és a darazsak is kevésbé mennek az itatókba.

Legyengült állapotban vannak a gólyák is

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány a horgászok, horgászegyesületek, magánszemélyek, keltetők segítségét kéri, hogy a legyengült, éhes gólyák ennivalóhoz juthassanak.

Aszályos időjárás, a táplélék hiánya miatt a gólyák gyengék, remegő lábaikon talán percekig tudnak csak állni. A mentőközpontban jelenleg 21 egyed tartózkodik, és még nem ez az utolsó számadat, vannak akik a fészekből még ki sem repültek.

Kérünk mindenkit fogjunk össze, tényleg nagy bajban vannak a gólyák, nem látjuk a végét, de abban biztosak vagyunk 19 fokozottan védett fehér gólya áttelelős lesz, ami azt jelenti 2023 március- április hónapig etetnünk kell őket, és erősítenünk.

Egy tálban kihelyezett víz is nagy segítség a szomjazó állatoknak

Ebben az aszályos időben nem csupán a gólyák szorulnak segítségre, szinte minden erdei, mezei vadállat szomjas. A bátonyterenyei Kakuk Erikának eddig is szívügye volt az állatok védelme, most a kamerájáról levett fotók igazolják, hogy milyen fontos az itatók kitétele kertünkben. Ahol tudunk, segítsünk!

Kakuk Erika

Kakuk Erika

Kakuk Erika

Kakuk Erika

Kakuk Erika

Kakuk Erika

Kakuk Erika

Kapcsolódó
Így néz ki az űrből az aszály sújtotta Magyarország
Elképesztő összehasonlítani a mostani műholdképet a tavalyival.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik