Virágzó vidékünk

83 éve nem volt ilyen alacsony a Velencei-tó vízállása

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás
Augusztus 2-án reggel a vízállás 61 centiméter volt.

A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó augusztus 2-i reggeli vízállása 61 centiméter volt – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel kedden.

A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása

– írták.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotók az egyre apadó Velencei-tóról
Természeti katasztrófa fenyeget a tónál.

Az OVF közölte: csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.

A vízgyűjtők kiszáradása miatt a lehulló csapadék elenyésző része, 2-4 százaléka éri el a folyómedreket, a szárazság miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog a földbe, így jelentős vízállás-, vízhozam-emelkedés nem várható.

A Balaton átlagvízállása 82 centiméter. A következő egyhetes időszakban folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható.

Ez a vízállás nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter. Jelenleg nincs vízminőségi probléma a tavon

– tudatta az OVF.

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igény miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

Kapcsolódó
Megkezdték a Velencei-tó levegőztetését
A vízminőség egyelőre jó, a halpusztulás megelőzése a cél.
Olvasói sztorik