Virágzó vidékünk

Megkezdték a Velencei-tó levegőztetését

youtube
youtube
A vízminőség egyelőre jó, a halpusztulás megelőzése a cél.

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat: bár a vízminőség jó, a víz minden strandon alkalmas a fürdőzésre, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt azonban szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében, írja a Fehérvár TV tudósítására hivatkozva az fmc.hu.

Kapcsolódó
Az alacsony szint ellenére jó a Velencei-tó vízminősége
Nem lehet kizárni, hogy egy nyári oxigénhiányos állapot a jelenlegi alacsony vízállás miatt újabb halpusztulást okoz.

A levegőztető másodpercenként egy köbméter vizet forgat meg, négy nagy teljesítményű szivattyúból áll, ami egy úszóponton áll. E mellett további három helyszínen lesz még beavatkozás.

A Velencei-tónak nagyon alacsony a vízállása, közel 50 centivel van a minimális üzemvízszint alatt. Mivel elérkezett az első hőhullám, és a víz is felmelegszik 27-28 fokra, így a tavalyi tapasztalatok alapján már most elővigyázatosságból, felkészülésből elkezdtük a Velencei-tó levegőztetését

– mondta el a Fehérvár Televíziónak Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Kompresszor segítségével összesen több mint száz méter hosszan juttatnak oxigént a vízbe. Az egyik berendezés az Agárdi Park Strandon javítja a minőséget, de levegőztető lesz még Gárdonyban a Határárki kikötőnél és Velencén az északi kanyarban is.

Kapcsolódó
Drámai helyzetet teremthet az idei szárazság a Velencei-tónál
A tó környéki polgármesterek összefogtak, és eljuttatták javaslataikat a kormánynak a helyzet normalizálására.
Olvasói sztorik