Virágzó vidékünk

Drámai helyzetet teremthet az idei szárazság a Velencei-tónál

mtva/bizományosi/faludi imre
mtva/bizományosi/faludi imre
A tó környéki polgármesterek összefogtak, és eljuttatták javaslataikat a kormánynak a helyzet normalizálására.

A Velencei-tó környéki polgármesterek összefogásával, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke támogatásával juttattak el javaslatokat a kormánynak a tó megmentése érdekében, írta a Feol.

Kapcsolódó
Szélsőséges esetben átmenetileg kiszáradhat a Velencei-tó
Tartósan aszályos, hőhullámos nyár esetén további halpusztulásra is számítani lehet.

Aszályos, vízszegény időszakra készülhetünk az idei évben, amely nemcsak a gazdálkodók, hanem a Velencei-tó számára is nehéz hónapokat jelenthet.

Ez alapján a 100 centiméter körüli (jelenleg alatti) vízállást nem nézhetik tétlenül a tó környéki településeken élők, bízva abban, hogy a vízszint majd tovább emelkedik.

A tavasz csapadékszegény időszakát még súlyosabb nyár követheti, melynek köszönhetően akár azt a 40-50 centiméternyi vizet is elveszítheti a tó, amit az elmúlt hónapokban sikerült pluszban elérnie

– fogalmazott Tóth István, Gárdony polgármestere,

A kezdeményezésben megfogalmazták, cselekedjenek és minél hamarabb jussanak egyről a kettőre.

Általános vélemény szerint első körben azt az 1993–94-ben kiépült vezetékrendszert kell ­működésre alkalmas állapotba hozni, amely épp erre a célra épült, annak a rendszernek a csövei ugyanis bizonyos szinten rendben vannak. Az előzetes számítások szerint körülbelül 40 millió forintból megoldható a rendbetételére.

Határozott kérésünk a döntéshozók felé, hogy tegyük meg, amit lehet. Ha az április eleji esőzések elmaradnak, akkor a tó gyors apadásba kezd és augusztus végére a tavalyinál is kritikusabb helyzet alakulhat ki

– fogalmazott a gárdonyi polgármester, hangsúlyozva, hogy a cél ezzel reálisan nem az, hogy a régi 160 centimétert elérjék, hanem az, hogy legalább a jelenlegi eredményeket megtartsák.

Ha szükséges, a javaslatot támogató tó környéki önkormányzatok beszállnak a költségekbe, hogy még ha kisebb mértékben is, de sikerüljön a vízpótlást folytatni.

Kapcsolódó
110 mázsa hal pusztult el nyáron a Velencei-tóban
A tömeges halpusztulás a horgászturizmust és érzékenyen érintette a tónál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik