Mozaik

110 mázsa hal pusztult el nyáron a Velencei-tóban

VELENCE VÁROS HIVATALOS OLDALA/FACEBOOK
VELENCE VÁROS HIVATALOS OLDALA/FACEBOOK
A tömeges halpusztulás a horgászturizmust és érzékenyen érintette a tónál.

Dérer István, a Mohosz főigazgatója volt a vendég az Érd FM egyik minapi műsorában, a beszélgetésen a nyáron a Velenciei-tóban történt drámai halpusztulás is téma volt – vette észre a Pecaverzum.

110 mázsánál tart az a leadott mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból lett begyűjtve

– említette az a dásban a szakember, hozzáfűzve: teljesen természetes, hogy minden elhullott egyedet nem lehet begyűjteni.

Kapcsolódó
Nagy bajban a Velencei-tó, folyamatos a halpusztulás
Úgy tűnik, egyelőre nincs állami forrás a tó feltöltésére, a beruházás későbbre tolódhat.

Dérer István azt is elmondta, hogy többmillió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállításra.

A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, az ökológiai károk felszámolásának kötelezettsége, ide értve annak anyagi vonzatával is, ami a Mohoszt terheli. Ezt nem tudjuk kiszámlázni senkinek, a Mohosz fogja állni a költségeket

– hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

A műsorban elhangzott: éves szinten a most elpusztult 110 mázsa hal négyszeresét telepítették eddig a Velencei-tóba, így a halállomány akár már jövőre helyreállhat a tóban.

Kapcsolódó
Szélsőséges esetben átmenetileg kiszáradhat a Velencei-tó
Tartósan aszályos, hőhullámos nyár esetén további halpusztulásra is számítani lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik