Mozaik

Friss karsztvízzel töltik fel a Velencei-tavat

MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
A vízszint tovább csökkent, az apadás a nyári kánikulában akár napi fél, egy centi is lehet.

Mint az megírtuk, június végén drasztikus méretű halpusztulás történt a Velencei-tónál, miközben a vízszint is csökkenni kezdett.

Kapcsolódó
Szélsőséges esetben átmenetileg kiszáradhat a Velencei-tó
Tartósan aszályos, hőhullámos nyár esetén további halpusztulásra is számítani lehet.

A halpusztulás megállt, ám a Velencei-tó vízszintje tovább csökken, az apadás a nyári kánikulában akár napi fél, egy centi is lehet, írta a Feol.

Jelenleg olyan a helyzet, mint ami a korábbi években augusztusra szokott kialakulni, a csónakkikötőkben már alig van víz ahhoz is, hogy evezheőek legyenek a vízi utak

– fogalmaz a portál.

Szakemberek azt sem zárják ki, hogy a tó – mint ahogyan az a történelemben korábban már megtörtént – teljesen kiszárad, ám annak a következményei vállalhatatlanok.

Azonnali és hosszú távú javaslatot fogalmaznak meg a kormánynak annak érdekében, hogy a tó vízszintje folyamatosan optimális maradhasson

– jelentette be Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

A gyakorlatban ez azt eredményezheti, hogy heteken belül megnyitják a kincsesbányai vízbázist, így friss karsztvíz kerülhet a Velencei-tóba, de csak olyan mennyiség, amely nem veszélyezteti a fogyasztók ellátását Székesfehérváron és másutt, vízhiány sehol nem állhat elő.

A vízpótlást a természetbarát módon kialakított partfal is segíti, amelynek az Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciója vízlefolyást segítő módon befejeződött.

A fejlesztések ugyanakkor folytatódnak. A következő lépésben, az év végéig – saját forrásból, 700 millió forintból – a nagy hajók számára kialakított kikötőket újítják fel, majd a csónakkikötők úgynevezett vendégmólóit építik ki, de a vízszint ezek használhatóságát is befolyásolja.

Kapcsolódó
Dacol a széllel és ragyog a napsütésben a Velencei-tó
A víz tiszta és játékos, élvezi, ahogy meg-megsimogatja a szél, megtartja a deszkát, és megkettőzi a nap szépséges sugarait és fényeit.
Olvasói sztorik