Mozaik

Több tonna haltetemet szedtek ki a Velencei-tóból

Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
Önkéntesek is segítenek, a közösségi fórumokon pedig arra kérik a tóért aggódókat, csatlakozzanak a munkához.

Az elmúlt hét második felében kezdődött a Velencei-tóban a tömeges halpusztulás, ami az elmúlt napokban tovább folytatódott. Sajnos a káros folyamat szombatig nem állt meg, addigra további jelentős mennyiségű hal pusztult el az oxigénhiányos környezet miatt, írja a feol.hu.

Leginkább a tó keleti, velencei oldalán telt meg lebegő tetemekkel a víz, a nyugati oldalon ez kevésbé volt tapasztalható. Az előre megjósoltnál is több hal került a zsákokba, jelenleg pontos értéket még nem lehet tudni, de a becslések szerint 3 és 5 tonna közötti ez a szám.

Kapcsolódó
Megharapta a horgászt a Sebes-Körösből kifogott csúcsragadozó
A múlt nem egy megnyomorodott kézről tudna számot adni, amelyet csúnyán "elintézett" egy-egy csukaóriás.

A további halpusztulás miatt a Magyar Országos Horgász Szövetség arra kérte a vízügyi hatóságot, hogy rendeljen el harmadfokú készültséget, ezután, vasárnap reggel már a vízügyesek is bekapcsolódtak a munkába.

A MOHOSZ velencei-tavi kirendeltsége az elhullott tetemeket halőreikkel, társadalmi halőreikkel és segítőikkel folyamatosan, szinte éjjel-nappal gyűjti, a rendelkezésre álló fórumokon arra kérik a tóért aggódókat, csatlakozzanak a munkához.

A szövetség gyűjtőzsákokat adott azoknak, akik segítettek, igyekezett koordinálni a munkát, amely folytatódik, ezért további önkéntesek jelentkezését várják.

Nagyon sok magánszemély is segített a tetemek begyűjtésében, horgászok, polgárőrök, természetvédők álltak be a munkába. Ebben főként a velenceiek jártak élen, akik még hétfőn hajnalban is dolgoztak, és hihetetlen mennyiségű tetemet gyűjtöttek össze.

Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook

Amit lehet, megtesznek az önkéntes tűzoltók is a víz frissítése, oxigénnel való ellátása érdekében, néhány szervezet szivattyúkat is üzembe helyezett, a nagy kánikula és a nagy vízfelület miatt azonban gyors javulás nem remélhető.

Velence Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Hétfőn reggelre volt némi javulás, megszűnt a „pipálás”, azaz az a jelenség, amikor a halak az oxigénhiány miatt a felszín közelében próbálnak túlélni, és a tetemet gyűjtők is viszonylag kevés friss tetemet találtak.

A begyűjtött haltetemeket a Magyar Országos Horgász Szövetség dinnyési kirendeltségére szállítják, majd onnan viszik tovább megsemmisítésre.

Kapcsolódó
4 mázsa elpusztult halat szedtek ki a Balatonból
A halgazdálkodási cég cáfolta a rémhíreket és eloszlatta a pletykákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik