Virágzó vidékünk

Elektromosan születik újjá a Velencei-tó sétahajója

Gárdony hajó újjászületése/Facebook
Gárdony hajó újjászületése/Facebook
Egy régi kedvenc, a Gárdony hajó kap hamarosan új motort.

Hosszú évek óta fut a Velencei-tó vizén a 36 éves Gárdony, ami hamarosan teljes körű modernizáláson esik át: a Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. a jelenlegi dízelmotort elektromosra cseréli, olvasható a projekt Facebook-oldalán.

A Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. 2000 óta működteti a Velencei-tavi turisztikai célú vízi személyszállítást.
A hajók több alkalommal kerültek már felújításra, minden alkalommal megtartva az eredeti – dízel – meghajtást. A Gárdony hajóban egy vízhűtéses motor működik, melyet nem a hajózás területére fejlesztettek ki, hanem alapvetően teherautókba építettek be.

Kapcsolódó
Újra kinyitott a pákozdi pagony
A park tanösvénye mentén található 15 méter magas kilátóból a Velencei-tó panorámájában gyönyörködhetünk.

A Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft célja a fenntartható „zöld” hajózás megteremtése a Velencei-tónál. A Víz Világnapja alkalmából bemutatott új projekt során az 1985-ös építésű, több mint 20 éves dízelmotorral rendelkező Gárdony hajó (H-20051) teljes körű modernizálását valósítja meg, legfontosabb elemként a dízel üzemű fő meghajtás alakul át elektromossá.

Az átalakítás során a komplett dízel rendszer és annak valamennyi kapcsolódó eleme lecserélésre kerül, elektromotor kerül beépítésre a szükséges töltő, vezérlő és energiatároló rendszerekkel és a hajtási rendszer is korszerűsödik.

A projekt a természetközeli turizmus céljait szolgálja, csökkenti az elavult dízelmotorok általi károsanyag kibocsátást (így a természeti erőforrások megőrzését, a környezeti terhelés csökkentését segíti elő). Alkalmassá teszi a tó elővilágának közelebbi megfigyelését – a Velencei-tó nyugati része természetvédelmi terület, ahova a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködésben jelenleg is vannak hajóutak. Az elektromos hajózás példája pozitívan hat a környezettudatos nevelésre is.

A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg.

Kapcsolódó
5 dunántúli tó, ahol édes élmény a séta és a pihenés
Gyöngyszemek, melyek partján télen-nyáron jó andalogni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik