Virágzó vidékünk

Kincsként óvják a Pilisi Bioszféra Rezervátum természeti értékeit

Céljuk a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megóvása.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, írja a Parkerdő.

A három szervezet összefogásának célja a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megóvása.

Bioszféra-rezervátumok

A bioszféra-rezervátumok olyan területek, amelyek törekednek a természeti és kulturális értékek megőrzésére.  Létrehozásuk célja a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, a biológiai sokféleség megóvása, ezek mellett pedig az, hogy támogassa az oktatási, kutatási tevékenységeket.

A 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum 1981-ben jött létre, és magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét. A Parkerdő és a DINPI évek óta együttműködik a bioszféra-rezervátum biológiai sokféleségének, fajainak, élőhelyeinek megőrzésében: vizes élőhelyeket hoztak létre, inváziós fafajokat szorítottak vissza, növelték az erdők és gyepek természetességét, védték a barlangokat és erdei iskolákat fejlesztettek.

Dera-szurdok – Fotó: Facebook/Pilisi Parkerdő

A most kötött háromoldalú megállapodásban a felek konkrét vállalásokat is tettek. Létrejön többek közt az Év Fája Tanösvény, a Parkerdő szakmai segítséget nyújt a pilismaróti zöld területek növeléséhez, a DINPI odútelepet létesít, ahol oktatási célból madárvédelmi bemutatókat tart, és segíti szakmailag a tanösvény működtetését, Pilismarót önkormányzata pedig többek között oktatási, nevelési és szabadidős programokat szervez a Miklós-deák-völgyi „Halastóhoz” és felajánlja a rendelkezésére álló, erdősítésre alkalmas több hektárnyi földterületet egy későbbi, közösen benyújtandó erdősítési pályázatra.

Kiemelt kép: Facebook/Pilisi Parkerdő

A csoda előttünk hever! Dunakanyar, ahogyan még sosem láttuk
Ilyen lélegzetelállítóan szép fotót a Dunakanyarról még nem láttunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik