Virágzó vidékünk

Megújult a Visegrádi-hegység emblematikus helye

A forrás a magyarországi természetvédelem század eleji úttörőjéről kapta nevét.

Több napos munkával takarították ki és újították meg a visegrádi Kaán Károly-forrás környezetét a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének munkatársai, tájékoztatott a Pilisi Parkerdő.

Kaán Károly-forrás

Évente több tízezren fordulnak meg a Visegrádi-hegység egyik emblematikus forrásánál, az Apátkúti-völgyben fekvő Kaán Károly-forrásnál,  mely Kaán Károly erdőmérnökről, a magyarországi természetvédelem század eleji úttörőjéről kapta nevét. A víz alkotói alapján a forrás vize csekély ásványianyag tartalmú, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, kissé kemény, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz, ám fogyasztását csak saját felelősségre ajánlják.

A szakemberek összegyűjtötték a forrás környékén elhelyezett gumiszőnyegeket és kartonlapokat, amik helyére friss murva borítás került. Így a víznyerő hely kényelmesen és száraz lábbal megközelíthető, a nyáron is bővizű forrásnál könnyen meg lehet tölteni a kulacsokat. Szintén murvával töltötték fel a bekötő út kátyúit is, így könnyebben megközelíthető a hely.

Megújult a forrás környéki pihenőhely is: felújították a tűzrakóhelyet, kicseréltek egy megrongálódott asztalt és két padot, és a korlát egy szakaszát. A többi padot és asztalt, valamint a korlátot és a tájékoztató táblák tartóit lecsiszolták, és lefestették, ami a párás környezetben nemcsak esztétikailag fontos, hanem a faanyag hosszú távú védelmét is szolgálja.

Fotók: Pilisi Parkerdő

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik