Mozaik

Szélsőséges esetben átmenetileg kiszáradhat a Velencei-tó

Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
Tartósan aszályos, hőhullámos nyár esetén további halpusztulásra is számítani lehet.

Napok óta ismert tény, hogy tömegével pusztulnak a halak a Velencei-tóban. A Magyar Országos Horgász Szövetség elnöksége újabb közleményt adott ki az ügyben, írja a feol.hu.

Kapcsolódó
Több tonna haltetemet szedtek ki a Velencei-tóból
Önkéntesek is segítenek, a közösségi fórumokon pedig arra kérik a tóért aggódókat, csatlakozzanak a munkához.

Június 17-én, csütörtökön virradóra több ponton kisebb mértékű halpusztulás kezdődött a Velencei-tó területén, mely adataink alapján a szombati napon érte el a csúcspontját. A tapasztalt sajnálatos, de nem egyedi jelenségről számos lakossági bejelentés érkezett a MOHOSZ felé a tóért aggódó horgász- és nem horgásztársaktól egyaránt; majd kialakult egy hatékony helyi összefogás a károk és különösen azok esetleges negatív turisztikai következményeinek enyhítése céljából

– áll a közleményben.

Mint ismert, a kirendeltség a jelenséget észlelve azonnal megkezdte munkatársaival és a horgászszervezet önkénteseivel az elhullott halak begyűjtését és azonosítását, kapcsoltan a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve a több pontos vízminőségi és halélettani mintavételezést.

Mivel a legfontosabb feladat a tetemek mielőbbi, folyamatos összegyűjtése és elszállítása volt, ennek elősegítésére és a további pusztulások megakadályozására a térségben példaértékű összefogás alakult ki a halgazdálkodásra jogosult horgászszövetség, a hatóságok, az önkormányzatok, a helyi horgászszervezetek és az egyéb civil, önkéntes szerveződések aktív részvételével.

Nagy Máté/Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook

Mindenki összefogott

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elrendelte vízminőség-védelmi készültséget és jelentős élőerőt vont be a védekezésbe, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több nagyteljesítményű szivattyút adott, Velence Város Önkormányzata és több civil szervezete több ponton önkéntes munkát szervezett, de a helyi önkéntes tűzoltók is kivették a részüket a munkából, s többen magánszemélyként is önzetlenül segítettek.

Az eddigi adatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halmennyiség még nem érte el a tó becsült halállományának 1%-át, de a látvány horgász szemmel különösen szívfájdító, s természetesen a fürdőzőknek sem kellemes – a vízminőségvédelmen túl ezért is folyamatos az elpusztult halak eltávolítása, ATEV telephelyre történő elszállítása.

Bizakodásra ad okot, hogy a hétfői észlelések alapján a tendencia már jelentősen javuló, s az időközben beérkezett újabb laboreredmények is megerősítették, hogy a halakkal a relatív oxigénhiány végzett, amiben döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és az annak hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása, kapcsoltan a napkezdeti szélcsendes időjárás is. A mérgezés, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható.

A víz minősége fürdési és vízisportok szempontjából jónak mondható, beavatkozást nem igényel.

Sajnos látnunk kell, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a jövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozása és kivitelezése, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés irányába mutat, mert ezek hiányában szélsőséges esetben újra előfordulhat akár a tó – a történelemben már ismert – újabb, átmeneti kiszáradása is

– áll a Magyar Országos Horgász Szövetség közleményében.

Egy tartósan aszályos, hőhullámos nyári időszak esetén akár további halpusztulásra is számítani lehet. Ennek teljes megelőzése egy ilyen kiterjedésű vízterület esetében a jelen szakmai ismereteink és lehetőségeink szerint nem lehetséges, ugyanakkor a most kialakult együttműködések legalább a kárenyhítésben sokat segíthetnek.

Kapcsolódó
Ez az ország legújabb ökoparkja
Június 25-ikétől látogatható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik