Virágzó vidékünk

Nem lehet folytatni a Velencei-tó vízpótlását

Gáborz/Országalbum
Gáborz/Országalbum
Sajnos nem javult számottevően a víz minősége.

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése, adta hírül az Országos Vízügyi Főigazgatóság az oldalán.

Mint legutóbb írtunk róla, a Velencei-tó vízpótlása megkezdődött, de a szakemberek vizsgálták, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be. A vízminőségi mérések elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofill koncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva.

Kapcsolódó
110 mázsa hal pusztult el nyáron a Velencei-tóban
A tömeges halpusztulás a horgászturizmust és érzékenyen érintette a tónál.

Az öt napig tartó vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofill tartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, ph, oxigén telítettség, foszfáttartalom algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek.

A mérési és vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofill tartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára.

A csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofill koncentráció csökkenésére. A vízpótlás ugyanis csak akkor kezdhető meg, ha a Pátkai-tározóban a klorofill tartalom 75 g/mm3 érték alá esik. Jelenleg 160-180 g/mm3 az érték. A vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ.

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 cm.

Kapcsolódó
Elektromosan születik újjá a Velencei-tó sétahajója
Egy régi kedvenc, a Gárdony hajó kap hamarosan új motort.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik