Virágzó vidékünk

Befejeződött a vízpótlás, megemelték a Velencei-tó vízszintjét

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A 83 centiméteres vízszintet sikerült egy méteresre emelni.

A vízeresztést tavaly december elején kezdték meg a szakemberek a pátkai tározóból, aminek köszönhetően az akkori 83 centiméterről 99 centiméterre emelkedett a vízszint – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.

Siklós Gabriella emlékeztetett arra, hogy nyáron kritikusan alacsony volt a tó vízszintje, ezért volt szükség a vízeresztésre, amelyet azonban nem tudtak elkezdeni az ősz folyamán. Ennek oka az volt, hogy a Velencei-tó vízutánpótlását biztosító zámolyi és pátkai tározókban problémák voltak a vízminőséggel, ezért meg kellett várni, amíg elég hidegre fordul az idő és az algatartalom határérték alá csökken.

A zámolyi tározót lehalászták, teljesen leeresztették a pátkai tározóba, amelyet viszont a természetvédelem, az élővilág és a vízhasználók érdekeit szem előtt tartva nem ürítettek le, 398 centiméternyi vizet hagytak benne.

A vízügyi szakemberek bíznak a tavaszi esőkben, amelyek tovább emelhetik a Velencei-tó vízszintjét, mert a mostani érték elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméter ebben az időszakban.

Kapcsolódó
Megkezdik a Velencei-tó vízpótlását
A Pátkai-tározóból engednek vizet a tóba.
Olvasói sztorik