Virágzó vidékünk

Új módszerrel emelnék a Velencei-tó vízszintjét

Wikimedia commons
Wikimedia commons
A jelenlegi vízállás jóval meghaladja a tavaly nyári alacsony szintet.

Az elmúlt egy évben többször is írtunk arról, milyen folyamatos problémát jelent a Velencei-tó vízszintje. Tavaly nyáron már csak 70 centiméter körül volt a vízszint, ami főleg a turistáknak, strandolni vágyóknak okozott gondot. Idén tavasszal javult a helyzet, az agárdi vízmérce szerint májusban már sokszor a 100 centiméteres szint felett állt a vízállás, az utóbbi napokban 95 centiméter körüli értéket mértek.

Kapcsolódó
Elindult a viharjelzés a nagy magyar tavakon
A Balatonnál ez már a 88. viharjelzési szezon.

Bár májusban – a korábbiakhoz hasonlóan – 100 centiméter körül, sőt ezt pár centivel meghaladó vízállás volt jellemző a Velencei-tóra, ami sokkal kedvezőbb a tavaly nyári 70 centiméter körüli mélypontokhoz képest, azért még mindig sok hiányzik belőle

– mondta dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja a Napi.hu-nak. Annak is köszönhető a mostani 100 centis szint, hogy a tél elején elindult a vízpótlás, amelyet a tározók lecsökkent algakoncentrációja tett lehetővé.

Nyár végéig sok minden változhat még. Csapadék hiányában könnyen lejjebb mehet a vízszint elsősorban a párolgási veszteség miatt.

Ugyanakkor a szakemberek szerint továbbra sincs kritikus helyzet a Velence-tónál. El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk

– tette hozzá a szakember.

Fontos lenne tehát, hogy jelentős mennyiségű csapadék essen a tó vízgyűjtő területein, ez hozhatna ugyanis látványos változást. A szakemberek sem ülnek tétlenül. Megkezdődött a munka. Egyrészt a zámolyi tározóban úgynevezett száraz kotrás kezdődött, azaz eltávolítják az iszapot, ezt követően lehet feltölteni vízzel, de ez csak jövőre lehetséges a mostani munkálatok miatt.

Eddig a tó vízellátását részben biztosító Császár-víz közvetlenül a pátkai tározóba vitte a vizet, majd onnan lehetett a tóba engedni.

Újdonság, hogy a vízügy készít egy úgynevezett by-pass, megkerülő csatornát, azaz a Császár-víz most már ki tudja kerülni a tározót és közvetlenül táplálja majd a tavat. Ugyanakkor a Császár-víz is csak akkor tud számottevő mennyiséget szállítani, ha az átlagosnál több lesz a csapadék

– tette hozzá Bíró Tibor.

Több területen is elindult tehát a munka ami remélhetőleg stabilabb vízállást tesz lehetővé a Velencei-tavon.

Kapcsolódó
Nincs pontytilalom, de se víz, se hal a Velencei-tavon
Az, hogy lehet-e majd ténylegesen pontyot fogni, idővel kiderül, egyelőre az alga az úr.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik