mti/varga györgy
Mozaik

Elindult a viharjelzés a nagy magyar tavakon

A Balatonnál ez már a 88. viharjelzési szezon.

Április elsején, pénteken elindult a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Kapcsolódó
A villámlás kiszámíthatatlan - Látványos videót készítettek a magyar viharvadászok
Heten vannak, mint a gonoszok, de ők nem azok. Ők a viharmániás közösség.

Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart. A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adja ki.

A Balatonnál ez már a 88. viharjelzési szezon. A tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére

– írták.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el.

A meteorológiai szolgálat viharjelző obszervatóriuma folyamatosan figyeli a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 és 60 kilométer/óra közötti), a másodfokú pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet.

A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órás időelőnnyel adják ki

– közölték.

A Balatont és a Velencei-tavat érintő, folyamatosan frissülő időjárási információk szabadon hozzáférhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján, továbbá a meteorológiai szolgálat Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül

– olvasható a közleményben.

Kapcsolódó
Vízimentők tanácsai: így strandoljunk biztonságosan
A fürdésnek, strandolásnak vannak szabályai, amiket érdemes a biztonság miatt betartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!