Virágzó vidékünk

Az alacsony szint ellenére jó a Velencei-tó vízminősége

facebook/Halász-kastély, Kápolnásnyék
facebook/Halász-kastély, Kápolnásnyék
Nem lehet kizárni, hogy egy nyári oxigénhiányos állapot a jelenlegi alacsony vízállás miatt újabb halpusztulást okoz.

Húsvét óta, és különösen az elmúlt hetekben rendkívül jól „mennek” a pontyok a tavon. A fajra horgászók többségének nemcsak a napi kvóta szerinti mennyiséget sikerül megfogni, hanem ennél jóval több példányt, nem ritkán egy délután során akad, aki 15–20 darab, bőven méretes pontyot is szákba tud terelni – írta a Feol.

Kapcsolódó
110 mázsa hal pusztult el nyáron a Velencei-tóban
A tömeges halpusztulás a horgászturizmust és érzékenyen érintette a tónál.

A kifogott pontyok átlagos tömege 2-3 kg körüli, de gyakran találkozni 4–7 kg-os, valamint felső méretkorlátozást meghaladó méretű halakkal is.

A tó egyes részein sokszor tömegesen tapasztalható egynyaras, tenyeres pontyok jelentkezése, amelyek nem telepítésből, hanem a tavalyi – rendhagyó módon, azaz az elmúlt évtizedekben példa nélkül sikeres – természetes ívásból származnak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az általában táplálékszegény tóban az elmúlt évben az extrém időjárásnak köszönhetően június második felére tolódott az ívási időszak, amikor megfelelő, sőt tömeges mennyiségű az ikraszemekből kikelő ivadékok számára ideális méretű planktonszervezetek voltak a vízben

– mondta a portálnak Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség Velencei-tavi kirendeltségének vezetője. .

A ragadozó fajok közül egyértelműen a süllők hiányoznak a legjobban, mellettük a csukafogások száma az, ami elenyésző. Különösen e fajok esetében várják, hogy mielőbb sor kerüljön a telepítési program végrehajtására, azonban ennek sajnos elengedhetetlen feltétele a megfelelő vízállás

– említette a szakember.

Sajnos elmaradt a téli és tavaszi extrém csapadék, a vízgyűjtő terület továbbra is aszályos. Kilencvenkét centit mutat a vízmérce a Velencei-tónál.

Az elmúlt időszakban végzett vízminőség-vizsgálatok eredményei szerencsére megfelelő állapotot mutatnak, de nem lehet kizárni, hogy egy nyári oxigénhiányos állapot a jelenlegi alacsony vízállás miatt újabb halpusztulást okoz.

A Velencei-tó helyzetével kapcsolatban június 3-ra terveztek egy megbeszélést, amelyen szakemberek, érintett szervezetek és települések képviselői vettek volna részt, ez azonban elmaradt. A portál úgy tudja, hogy június 21-én tartják meg.

Kapcsolódó
Új módszerrel emelnék a Velencei-tó vízszintjét
A jelenlegi vízállás jóval meghaladja a tavaly nyári alacsony szintet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik