Virágzó vidékünk

Pesszimisták a Velencei-tó horgászai

Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
Csak a tavaszi esőben bízhatnak az aggódó horgászok.

Az idei horgász szezonnal kapcsolatban a Velencei-tó horgászai nem túl optimisták. Az előzetes kalkulációk szerint talán júniusig lehet majd a tóra kievezni, és addig lesz használható a kikötő is. A szakemberek sem derűlátóak, súlyos csapadékhiány jellemző ugyanis évek óta a Velencei-tóra és a hozzá kapcsolódó vízgyűjtő területekre, a változást pedig csak remélni lehet, írja a feol.hu.

A Velencei-tó vízállásával kapcsolatban a kulcsszó továbbra is az aszály, a súlyos csapadékhiány.

Kapcsolódó
Továbbra is kevés a víz a Velencei-tóban
Már csak a csapadékban bízhatnak a szakemberek.

A tó vízállása ingadozó. Bár az utóbbi napokban elérte a 100 centimétert, az érték hamar visszaesett 98-99 centiméterre.

Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője szerint 2003-ban a vízszint 87 centire csökkent, ám egy jó erős tavaszi esőzés hatására elérte a 130 centiméteres magasságot. De ez – tudja ő is – csak egy elmélet, amelyben csak kétségek között bízhatnak azok, akik a turizmusból, az idegenforgalomból élnek.

A szövetség egyelőre kivár, ők annyit tehettek, hogy nem emelték meg a területi jegyek árát, azaz ma a Velencei-tó az egyik legolcsóbb horgászvíz, hiszen a legtöbb helyen emelték az árakat.

Várnak a telepítésekkel a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének szakemberei addig, amíg megbízható léptékben nem emelkedik meg a Velencei-tó vízszintje: akkor is elsősorban pontyokat juttatnak majd a vízbe, a sokkal kényesebb rablóhalak helyett.

Kapcsolódó
Elektromosan születik újjá a Velencei-tó sétahajója
Egy régi kedvenc, a Gárdony hajó kap hamarosan új motort.
Olvasói sztorik