Virágzó vidékünk

Aláírást gyűjtenek a helyiek a Pátkai-víztározóért

Párkai-víztározó/Facebook
Párkai-víztározó/Facebook
A Velencei-tó kritikus vízszintjének emelésére elrendelt vízpótlás a Zámolyi-, Pátkai-víztározó olyan szintű vízszintcsökkentésével jár, mely veszélyezteti azok élővilágát.

Hónapok óta küzdenek a szakemberek azért, hogy a Velencei-tó vízszintjét megemeljék. Mindeközben a pátkaiak aggódva nézik, ahogy a Velencei-tó vízpótlása miatt elkezdett csökkenni a Pátkai-víztározó vízszintje, írja a pecaverzum.hu.

A Velencei-tó vízpótlása miatt már teljesen leengedték a Zámolyi-víztározót, majd a Pátkai-víztározóból kezdték el a vizet átvezetni a Velencei-tóba. A tervek szerint a Zámolyi-víztározót 370 centiméteres vízállásig fogják leengedni, halakat nem terveznek kitelepíteni. (A Velencei-tó most 98 centin áll, az optimális ebben az időszakban 130 lenne.)

Kapcsolódó
Felejthetetlen családi kikapcsolódást kínál a pákozdi pagony
Az arborétum csodálatos élővilága, a környezet páratlan élményt ad az ide kirándulóknak, olyat, amit érdemes többször átélni.

Míg a velenceiek reménykednek, hogy a vízpótlás megteszi majd a tóra gyakorolt jótékony hatását, addig a pátkaiak aggódva figyelik, ahogy egyre kevesebb víz marad a település víztározójában, éppen ezért petíciót indítottak a Pátkai-víztározó megmentése érdekében. El szeretnék érni, hogy haladéktalanul kotorják ki a tározót. Szorgalmazzák egy Velencei-tóról szóló törvény megalkotását is, amely összehangolná az alsó és felső vízgyűjtő valamennyi szereplőjének érdekeit. A kezdeményezést a helyi képviselő-testület is támogatja.

Alulírottak azzal a kéréssel fordulunk Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár úrhoz, hogy a Velencei-tó egyik fő vízgyűjtőjét jelentő Császár-víz, Rovákja patak, Burján árok, továbbá a Velencei-tó vízszabályozását szolgáló Pátkai és Zámolyi víztározó jókarbatartását, valamint rekultivációs kotrását a szélsőségesen alacsony vízállás miatt haladéktalanul elrendelni szíveskedjen, annak érdekében, hogy a tározók jó minőségű és a helyi élővilágot is megőrizni képes vízmennyiségű víztartalékot tudjanak raktározni. A Velencei-tó vízpótlása mellett kérjük a megvalósítás során vegyék figyelembe a területen lévő Natura 2000-es területek, a Vértesi Natúrpark, továbbá a helyben élő aggódó állampolgárok és a műemlékvédők érdekeit is. Fentiek értelmében kezdeményezzük a szereplők bevonásával egy önálló Velencei-tó törvény létrehozását is

– áll a petícióban, amit eddig háromszázötvenen írtak alá. A cél ezer aláírás.

Az indoklásban többek közt szerepel, hogy a tározó nem csak a helyiek büszkesége, hanem országos hírű horgászvíz, vízitúra helyszín, ami ráadásul megyei hungarikum, de a Velencei-tó legnagyobb vízszabályozó műtárgya a Zámolyi tározóval együtt. A Velencei-tó kritikus vízszintjének emelésére elrendelt vízpótlás a Zámolyi-, Pátkai-víztározó olyan szintű vízszintcsökkentésével jár, mely veszélyezteti azok élővilágát.

Kapcsolódó
Elektromosan születik újjá a Velencei-tó sétahajója
Egy régi kedvenc, a Gárdony hajó kap hamarosan új motort.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik