Mozaik

Lehalászással és levegőztetéssel mentik a halakat Somogyban

Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Napról napra szűkül a halak élettere a nevelő- és halastavakban. Somogyban lehalászák a sekélyebb vizeket, máshol levegőztetnek.

A kétnyaras pontyok mintegy 20 százaléka pusztult el eddig a balatonföldvári nevelőtóban. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Sonline-nak elmondta, most azon dolgoznak, hogy az életben maradt kopoltyúsokat lehalásszák, és olyan helyre szállítsák, ahol van elegendő víz a mederben. Ilyen tó azonban manapság nagyon ritka a megyében.

A társaságnak 1000 hektáron mintegy 40 halastava van, de mindegyikből hiányzik a korábbi vízmennyiség legalább fele.

A balatonföldvári tavunk vízszintje annyira alacsony, hogy gyakorlatilag halászószintre csökkent. A párolgás felgyorsult. Azt tudni kell, hogy minél sekélyebb a víz, annál gyorsabban át tud melegedni, és intenzívebbé válik a párolgási folyamat, ami tovább tetézi a problémát

– szemléltette a problémát Szári Zsolt, majd hozzátette, hogy három tavat fel sem tudtak tölteni vízzel, ezért ott a mederben hal helyett gaz nevelkedik.

Szabó János, a Nagybajom és Vidéke Horgász Egyesület elnöke a lap érdeklődésére elmondta, már a tavalyi év sem bővelkedett elegendő csapadékban, az idei azonban még rosszabb.

A jelenlegi méréseink szerint 120 centiméterrel csökkent a tó vízszintje. Egyszer, 2011-ben már éltünk meg hasonló helyzetet, amiből sikerült kilábalnunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy megvédjük a halállományt. Több mint két héttel ezelőtt nekiálltunk levegőztetőgépekkel felfrissíteni a vizet. Ezek az eszközök azonban üzemanyaggal működnek és több tízliternyit fogyasztanak. A jelenlegi árakon ez is jelentős kiadást jelent az egyesületnek

– tette hozzá Szabó János.

A kaposvári Gyertyános Horgászegyesület halneveldéiben is gépekkel pótolják a víz oxigénszintjét. Séta István, az egyesület titkára elmondta, ha nem működnének az eszközök, akkor nagy bajban lennének, mert komoly veszteség érné a tavakat ebben az aszályos időszakban.

A Tógazda Zrt. halastavait sem kíméli az aszályos időjárás. Szabó Attila halászmester elmondta, a kezelésükben lévő tavakból átlagosan a vízszint fele hiányzik. Homokszentgyörgyön a lehalászási szint alá csökkent a vízmennyiség, Somogyapá­tiban pedig 150 centiméterrel kevesebb van a mederben. Szabó Attila kiemelte, rákényszerültek arra, hogy idő előtt lehalásszák a tavakat, mert a kevés víz miatt félő, hogy elkezd pusztulni az állomány.

Sajnos a halak többségének még bőven nevelkedni kellene, hogy elérjék az ideális kétkilós súlyt. Gyakorlatilag fél nyarat voltak csak a tóban, és a súlyuk alig haladja meg az egy kilót, de nem tehetünk mást, muszáj eladnunk a kisebb méretűeket is, hogy ne legyen akkora a veszteségünk

– tette hozzá Szabó Attila.

Képünk illusztráció!

Kapcsolódó
Két tonna törpeharcsát szedtek ki a Körösökből
Évről-évre gyérítik a túlszaporodott állományt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik