Virágzó vidékünk

Több tonna halat halásznak le a tatai Öreg-tóból

Bakó Krisztián
Bakó Krisztián
Húzóhálós lehalászással kezdődik Tatán szombaton reggel a kétnapos Öreg-tavi halászfesztivál.

A rendezvény szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével – közölték a szervezők az MTI-vel.

A reggeli látványos halászaton a tóból várhatóan 2-3 tonna halat emelnek ki, melyből utána halvásárt rendeznek a helyszínen, illetve a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó
20 ezer vadlúd már megérkezett Tatára
Megdőlhet a tavalyi rekord: idén is élő közvetítésben nézhetjük az Öreg-tó életét.

A fesztivál látogatói ingyenesen tekinthetik meg a Tatai Vár összes kiállítását és kedvezményesen válthatnak belépőjegyet az újjászületett Esterházy-kastélyba. A rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre, a hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

A családoknak mindkét napon délelőtt és délután is kínálnak zenés előadásokat, gyermekprogramokat, bábszínházat, illetve bűvészműsort. A részletes program a tatainagyhalaszat.hu oldalon található meg.

Kapcsolódó
Fizetős strandja lesz a tatai Öreg-tónak
Eddig csak illegálisan lehetett fürdeni a tóban, de a tervek szerint egy hivatalos strandot épít majd az önkormányzat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik