Virágzó vidékünk

Fizetős strandja lesz a tatai Öreg-tónak

Eddig csak illegálisan lehetett fürdeni a tóban, de a tervek szerint egy hivatalos strandot épít majd az önkormányzat.

Strandot alakítanak ki a tatai Öreg-tó partján, az Építők parkja szomszédságában, írta a Kemma. Egyelőre két dolog biztos az ügyben: az egyik, hogy valamilyen módon körbekerített, és várhatóan fizetős strand lesz, de az biztos, hogy az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad.

A tó jelenleg is kedvelt fürdőhely, viszont eddig csak illegálisan strandolhattak a partján.

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség/Gulyás Attila

Tíz éve, minden évben többször is mérjük a tó öt különböző pontján a vízminőséget. Ezek is bizonyítják, hogy nagyon sokat javult az elmúlt évek alatt az Öreg-tó vize, fürdésre alkalmas. Ez sok mindennek köszönhető, annak is, hogy nagy mennyiségű halat telepítünk bele évente. A jó vízminőségnek köszönhetően újraindult az engedély nélküli fürdőzés a tavon, ezt szeretnénk most legalizálni

– nyilatkozta a portálnak Michl József polgármester.

Egy strand üzemeltetéséhez rengeteg előírásnak kell megfelelni. Ilyen például a megfelelő számú parkolóhelyek kialakítása, ami a park átépítésével meg is történt. De vizesblokkok, öltözők kialakítása is szükséges, és a fürdőzők biztonságára szakszemélyzetnek kell figyelnie.

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség/Dömsödi Áron

Az ingyenes strand is a közösség pénzébe kerül. Én azt gondolom, hogy az üzlet úgy tisztességes, hogy a város is hozzájárul valamennyivel ennek a strandnak a fenntartásához. De akik igénybe veszik nekik is hozzá kell járulniuk majd a belépőkkel. Ez természetesen a tataiaknak Tata-kártyával egy kedvezményes jegy lesz

– mondta a polgármester.

Az Építők parkjától, a tófarok felé, a part mellett van egy nagyobb kiszélesedés, ahol beljebb kezdődik az erdő. Az elképzelések szerint itt alakítanák ki a tóparti hivatalos strandot.

Kiemelt fotó: Magyar Természetjáró Szövetség/Kisida András

Olvasói sztorik