Életmód

Sok száz állaton segítettek a kőszegi madárvédők

Fecabook/Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Fecabook/Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Tavaly közel 600 bajba jutott állatnak segített a kőszegi Madárvédelmi Mentőközpont.

2022-ben összesen 514 madarat és 78 emlőst vettek gondozásukba a madármentők – előbbiek közül 258-at, utóbbiak közül 52-t tudtak végül szabadon engedni a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársai – írta a Vaol.

Sünök, mókusok denevérek a Központ leggyakoribb emlős-lakói. A madarak tekintetében a különböző fecskefélék, rigók, gólyák, verebek fordulnak meg náluk a leggyakrabban, de tavaly ritka vendégek is érkeztek Kőszegre: egy búbosvöcsök, amelyet egy esőzés után az aszfalton találtak (víznek nézhette azt). Az egyed, amint vízre került, már fel is tudott szállni. Ugyancsak ritkán fordulnak meg a madármentők gondozásában kakukkot, amelyeket ugyancsak sikeresen engedtek szabadjára.

A Mentőközpontba leggyakrabban lelkes segítők és állatbarátok révén jutnak a bajba jutott álltok, amelyeken aztán a központ gondozói és állatorvosok együttes munkája nyomán épülnek fel – egyes egyedek azonban olyan súlyosan megsérülnek, hogy már nem lehet rajtuk segíteni

– mondta el a lapnak Otto Erzsébet, madárgondozótól.

Azok a fajok, amelyek végleges otthonukra találnak a Chernel-kertben, olyan maradandó sérülést szenvedtek korábban, hogy a természetbe már nem visszaengedhetők

– magyarázza a szakértő. Hozzáteszi: egyesek azonban olyan jól érzik ott magukat, hogy „családot is alapítanak” – 2022-ben nyolc szaporulat – többségében gólyák – kelt ki a Madárvédelmi Mentőközpontban.

Kapcsolódó
Európai színvonalú madármentő központ épült Székesfehérváron
A komplexum közép-európai szinten is egyedülálló.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik