Virágzó vidékünk

Európai színvonalú madármentő központ épült Székesfehérváron

okkfehervar.hu
okkfehervar.hu
A komplexum közép-európai szinten is egyedülálló.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja keretében elkészült Székesfehérváron a Sóstó Vad- és Madármentő Központ, írja az okkfehervar.hu.

Kapcsolódó
Száműzték a műanyag poharakat egy székesfehérvári gimnáziumból
A büfés néni ismeri a legtöbb diák bögréjét.

A komplexum a legmodernebb orvostechnológiai eszközökkel felszerelt elsősegélynyújtó épületből és egy digitális eszközökkel felszerelt, tágas közösségi térből áll, ami mellett játszótér és madárröpdék is helyet kaptak.

okkfehervar.hu

A két részből álló központ egyik épületében az elsősegélynyújtó helyiségeket alakították ki. Itt a műtőkben, vizsgálókban a legmodernebb orvostechnológiai berendezések kaptak helyet.

A másik, közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható teret alakítottak ki, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi szőlőkben élők számára kulturális és közösségi programokat tudnak szervezni.

okkfehervar.hu

Az üzemeltetést Székesfehérvár Városgondnoksága látja majd el. A Vad- és Madármentő Központ várhatóan az ősz második felétől üzemel majd. Minden lehetőség adott lesz ahhoz, hogy egy országos hírű központ jöjjön létre Székesfehérváron.

okkfehervar.hu

Az elsősegélynyújtó-épületben folyik majd a gyógyítás, hogy a gyógyult egyedek aztán visszakerülhessenek a természetbe. A kialakított madárparkban a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult, tartósan fogyatékos madarak kapnak helyet. Lehetőség lesz ismeretterjesztő és oktató céllal a madarak bemutatására is.

A látogatók üvegezett nyílászárókon keresztül megnézhetik a műtőben, a vizsgálóban és az előkészítőben zajló tevékenységeket, és három kórterembe is betekintést nyerhetnek.

A szabadtéri vadmadárröpdékben és ketrecekben összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madár bemutatására lesz lehetőség.

okkfehervar.hu

Az elsősegélynyújtó-épületben helyet kapott a recepció és egy kisebb konferenciaterem, ahonnan kilátás nyílik a madárröptetőkre. A területen egy szép játszóteret, a központ előtt pedig 17 parkolóhelyet, egy buszbeállót és kerékpártárolót alakítottak ki.

A komplexum a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációjának részeként valósult meg.

Kapcsolódó
Ha megsimogatod Kati néni orrát, szerencséd lesz
A fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában köszönti a járókelőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik