Virágzó vidékünk

Ha megsimogatod Kati néni orrát, szerencséd lesz

A fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában köszönti a járókelőket.

Áll Székesfehérvár belvárosában egy bronzszobor, melynek orra sokkal fényesebb, mint a többi része. Nem csoda. Az a hír járja ugyanis, hogy aki megsimogatja Kati néni, a fehérvári fertályos asszony orrát, annak bizony szerencséje lesz.

Emléket állít a hitvesi szeretetnek a magyar Tádzs Mahal
Ezt a kincset mindenkinek érdemes meglátogatnia.

Így aztán ezt nem is mulasztja el senki, jártában-keltében oda-odanyúl, és végigsimít a jó asszony orrán. Fénylik is az rendesen a sok kéztől, de nem bánja. Csak tolja bronz kocsiját, és mosolyogva nézi a járókelőket.

Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában, a Liszt Ferenc sétálóutcában található. A szobor ihletője Molnár Imréné Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is árulta döcögős kocsiján a portékáit –  tejet, tejfölt és a sült liba- és kacsafertályokat – az egykori fehérvári piacon.

A piac utolsó soraiban üldögélő néni minden arra járót Marikának szólított, és mindenkihez volt egy-két kedves szava.

Székesfehérvár a ’60-as években
Fotó: Facebook/Kati néni/ Bauer László

A bronzszobor Kocsis Balázs alkotása, 2001. november 25-én avatták többéves kálvária után, mivel a szakhatóságok többszöri alkalomra se engedélyezték, hogy a szobor oda kerüljön, ahol jelenleg áll. A Városszépítő és -védő Egyesület azonban – dacolva a szakhatóságok büntetésével – 2001. január 12-én kihelyezte a szobrot a jelenlegi helyére, s egy urnát állítottak mellé, amelyben kikérték a székesfehérváriak véleményét. A lakosok egyöntetűen megszavazták, hogy Kati néni szobra a jelenlegi helyén maradjon. A szobor kiállítása 3,3 millió forintba került, amit helyi vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek gyűjtöttek össze.

Fotó: Varga András Photography
Fotó: Pleszinger László

Manapság a város a szobornál köszönti a Katalinokat minden évben, s a legendának köszönhetően már nem csak a helyiek, de a messzi földről utazók is megérintik Kati néni orrát, ha elhaladnak mellette. Tedd meg te is, ha Székesfehérváron jársz!

Kiemelt kép: Varga András Photography

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik