Virágzó vidékünk

Vadvirágos rétek színesítik a királyok városát

Székesfehérváron is természetközelibb gyepkezelési módszerekkel kedveznek a rovaroknak.

A lakosság egy része elhanyagoltságot, gazosságot emlegetve morog, egy nagyobb része viszont örömmel üdvözli a székesfehérvári  Sóstó Természetvédelmi Területen szánt szándékkal meghagyott vadvirágos felületeket.

Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 

Székesfehérvár is beállt azon városok sorába, akik igyekeznek tenni valamit az élővilágért. Az újabban szerencsére egyre jobban terjedő gyepkezelési módszerről nemrégen Veszprém kapcsán is írtunk, a város ott szándékosan hagyott vadvirágos réteket, ,,gondozatlan” területeket a településen belül, hogy a környezettudatosság szellemében teret adjon a méheknek, pillangóknak, rovar és bogárfajoknak.

A Németországban és Ausztriában már gyakran alkalmazott gyepkezelési módszer hazánkban is egyre több városban tetten érhető, egyre több városgazálkodási szakember figyel arra, hogy a biológiai sokféleség teret kapjon.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Az ökoszisztéma megóvására törekednek Székesfehérváron is.

Kisétálva a Sóstó Természetvédelmi Területre mi magunk is meggyőződhettünk arról, milyen csodásan megfér a városon belül a vadvirágokból és gyógynövényekből álló sáv a városi környezettel, így adva teret az életnek.

Reméljük egyre több és több város kapcsán számolhatunk majd be hasonló kezdeményezésekről.

Fotó: Sokszínű vidék
Fotó Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Kiemelt kép: Sokszínű Vidék

Vadvirágos mezőket álmodik a városokba a kertészmérnök
Sirkó Zoltán kertészmérnök ökoágyásokat telepít, ezzel szeretné élőbbé és élhetőbbé, természetesebbé tenni településeinket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik