Életmód

Kapszulagardróbból öltözködve sokat tehetünk a bolygónkért

Facebook / Judith Tihanyi Átalakító Művész
Facebook / Judith Tihanyi Átalakító Művész
Tihanyi Judith ökostylist szerint itt az ideje elfelejteni az impulzusvásárlást, célravezetőbb lenne minimalista módon berendezkednünk.

Tihanyi Judith szerint egy jó alakú, bájos, jól öltözött, ápolt hölgy puszta megjelenésével is sikert arathat az életben. Az ökostylist a hétköznapokban igyekszik óvni környezetét, és saját szakmájában arra törekszik, hogy ugyanezt a gondolkodásmódot elültesse a hölgyek fejében.

A divatos hölgy a Szegedi Nők klubja égisze alatt elindított egy mozgalmat „A környezettudatos öltözködés” címen a környezetvédelem érdekében. A szegedi Átalakító Művész ökotudatos törekvésével csatlakozott a szegedi városvezetés Zöld Város programjához. Tihanyi Judith úgy véli, a “zöldgondolkodás” nem hóbort, ám ha a lehetőségeinkhez mérten helyesen cselekszünk, környezetbarát termékeket választunk, nem szemetelünk és zöld módon közlekedünk, nyugodt szívvel nézhetünk a tükörbe.

Mióta foglalkoztatja a divattervezés világa, a tudatos öltözködés? 

A ruhák szeretete kislány koromra nyúlik vissza, Tihanyi nagypapám férfiszabóként dolgozott a saját szabóságában. Rengeteg megrendelője volt, az egész család részt vett az öltözékek kialakításában. Elmondhatom, lényegében a kelmék világában nőttem fel.

Igénylik a hölgyek az öltözködési tanácsokat?

Munkám során azt tapasztalom, hogy nő a hölgyek tudatossága, egyre többen felelősséget vállalunk a környezetünk megóvása érdekében. Másfelől a jelen gazdasági helyzet szükségessé is teszi, hogy kis költségvetésből jól kombinálható ruhatárat alakítsunk ki.

Judith ökotudatosan öltözködik és öltöztet. A mindennapokban is képes tudatosan élni? Ön szerint mit tehetünk “egyenként” a bolygónk érdekében?

Már gyerekfejjel sokat túráztam, a természet, az erdő szeretete korán kialakult bennem. Zürichben kötöttem házasságot és hoztam világra leánykámat. Az ott megélt tapasztalatok segítettek abban, hogy mára a Földünk védelme egy misszióval egybekötött élethivatásommá vált. Húsz éve választottam a zöld életmódot. Azóta használok természetes összetevőket tartalmazó termékeket, mind a bőrápolás, mind pedig a tisztító, mosó és mosogatószerek tekintetében is. Vásárláskor textil szatyrot használok, és igyekszem a csomagolóanyagok használatát is minimálisra csökkenteni. Természetesen példaértékűnek tartom azt is, hogy Zürichben a bankigazgató is kerékpárral közlekedik tavasztól őszig. Ennek hatására már sok sok éve én is ezt a közlekedési eszközt választom, amikor erre lehetőségem nyílik.

A hölgyek szeretnek szépen öltözködni, minden körülmények között fontos tetszeni a férfiaknak. Ugyanakkor napjainkban a szépség mellett a bolygó érdeke is előtérbe került a közgondolkodásban. Hogyan lehet a két szempontot összeegyeztetni? Mire figyeljünk az öltözékek összeállításánál?

Az öltözködés nemcsak a stílusunkról árulkodik. A ruha szimbólum, amely pontosan tükrözi a lelkiállapotunkat, de még a céljainkat is. Aki figyel az öltözéke sugallta üzenetekre, jobban eligazodhat a hétköznapok és a kapcsolatok útvesztőiben. Valójában öt szempont van, amiket szem előtt tartva jó eséllyel irigyelni fogják a stílusunkat.

A megjelenésünk legyen

  • alkalomhoz illő: a körülmények adta sztereotípiáknak megfelelő: okos döntés tehát, hogy az öltözékünk megfeleljen – ha üzleti, szakmai hitelességről van szó – az emberek fejében a foglalkozásunkról élő sztereotípiáknak.
  • önazonos megjelenés:
  • azt sugallja, az érintett nagyon is tisztában van saját magával, mind belső, mind külső adottságaival. Az egyénisége csillan meg a megjelenésben, mindez úgy, hogy a számára nem kedvelt fizikai vonásait el tudja rejteni vagy ügyesen el tudja terelni róla a figyelmet.
  • sugározzon megközelíthetőséget: A vonzó egyéniség másik jellemzője az önazonosság mellett a megközelíthetőség. A megközelíthetőséget nemcsak a testbeszédünkkel sugallhatjuk, hanem olyan öltözködési fogásokkal, amelyek révén kiegyensúlyozott ember benyomását kelhetjük. Engedjük meg magunknak, hogy a megjelenésünk harmóniáján nagyobb hangsúly legyen, mint a tökéletességen.
  • és sugározzunk makulátlanságot: a makulátlanság teszi fel “az I-re” a pontot. A makulátlanság üzenete: igényes vagyok magamra. Fontos, hogy a megjelenésünk a tisztaság és a kényelmesség érzetét sugallja. A nadrágok, szoknyák, zakók, ingek redőin, a lábbeliken ne köszönjenek vissza a több napos viselés árulkodó nyomai. A „nem volt idő kivasalni” kényelmét nem szabad megengedni magunknak, hiszen hanyagságunkról a fehérneműk (pántjai és vonalai) azonnal árulkodnak.

Mit kell tudni a kapszulagardróbról? Hogyan lehet fenntartható a ruhatárunk?

Az egész téma önmagunk megismerésével kezdődik. Ha tudjuk, kik vagyunk vagy kik szeretnénk lenni, akkor azzal is tisztában leszünk, milyen ruhadarabok érdemelik meg, hogy a gardróbunkba kerüljenek.

A kapszulagardrób manapság olyan ruhakollekciót jelöl, mely könnyen párosítható elemekből áll, hogy a lehető legkevesebb ruhadarabból a legtöbb kombinációs lehetőséget lehessen kihozni. Fontos szempont, hogy ne kelljen túl sok ruhadarabot vásárolnunk.

Az alapdarabokat összeillő színekben válogatjuk össze, ezzel igazodva a fenntarthatóság elvéhez, megszüntetve az impulzusvásárlást, ami gyönyörűen illeszkedik a minimalista életmódba. A szekrényünkben megbújó ruhamennyiség csökkentése nem csak azért jó, mert kevesebb helyet foglal és könnyebb átlátni, hanem azért is, mert így több pénzünk marad jobb minőségű, hosszabb élettartamú ruhákra.

A gardróbunkat is igyekezzünk szűkebbre szabni. Akkor fogja leginkább támogatni az életünket, ha abban a

  • saját színeink vannak,
  • jó méretben,
  • a jelenlegi testalkatunknak megfelelő szabásvonalakkal,
  • minőségi anyagokból

A jól variálható, divatos ruhatárat összeállítani nem olyan egyszerű, pláne, ha számít az ár is. Nem tehetjük meg, hogy felhalmozzunk egy kisebb butikra való készletet.

Ha azt szeretné, hogy a stílusára és igényeire szabott ruhatára legyen, érdemes részt vennie a „Tudatos gardróbtervezés költséghatékonyan” című programunkon. Itt a résztvevők megtudhatják, hogyan alakítsák ki a saját kapszulagardróbjukat. A cél egy jól kombinálható, kis költségvetésű minimalista gardrób összeállítása. A program linkje itt elérhető.

A Szegedi Nők Klubjának egyik alapítója. Mivel gazdagodhatnak a klubtagok? 

Nemes cél érdekében hoztuk létre a Szegedi Nők Klubját: valódi közösséget és értéket szeretnénk teremteni, személyesen átélt közösségi élményeket nyújtani. Ez a klub rólunk szól: arról, ahogy mások látnak bennünket. Nem pusztán külsőnkről, hanem viselkedésünkről, egyéni stílusunkról, mindarról ami a megjelenésünkkel kapcsolatos. Ebben a klubban azon munkálkodunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki adottságainkból. Megvizsgáljuk, hogyan lehet elérni, hogy a jövőben még csinosabbak, magabiztosabbak legyünk.

A cikkben szereplő fotókat Tihanyi Judithtól kaptuk.

Kapcsolódó
33 stílushiba, amitől idősebbnek tűnhetünk
Divathibák, amelyeket érdemes elkerülni. 
Olvasói sztorik