Böjtölni csak gondosan és szépen

A méregtelenítést értékelni fogja a szervezet, de csakis átgondoltan szabad nekiállni.

A téli étkezés sokkal megterhelőbb szervezetünk számára, mint a a tavaszi időszak, ami már bővelkedik zöldségben, gyümölcsben. Ráadásul a mindennapok során számos méreg rakódik le a szervezetünkben, ami számos betegség forrása lehet.

Éppen ezért nem árt, ha a tavasz beköszöntével a testben összegyűlt méreganyagot egy böjt során eltávolítjuk.

A túlzásba vitt diéta vagy böjt azonban többet árt, mint használ, ezért csak okosan, megfontoltan érdemes nekiállni. Hatásosabb az egyhetes kúraszerű méregtelenítő diéta, majd egy egészséges táplálkozásra való átállás, mint egy drasztikus böjt, írja a dietaesfitnesz.hu.

A zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket és immunerősítő anyagokat tartalmaznak. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, végigsöprik a bélnyálkahártyát, így könnyedén segítik az emésztőrendszer kitakarítását. Ráadásul ezek az ételek segítik a szövetek sav-bázis háztartásnak kiegyenlítésében is, hiszen lúgosítanak

– olvashatjuk a cikkben.

Így álljunk neki a böjtnek

Ha valaki a „drasztikusabb” böjtölésre nem vágyik, az is bőven elég, ha nem fogyaszt húst és az állati zsiradékokat. Nekik ajánlottak a könnyű tejtermékek és több növényi eredetű étel fogyasztása.

A napot érdemes sok gyümölccsel és joghurttal vagy kefirrel kezdeni, amibe mehet gabonapehely is. Ugyancsak hatásos, ha kimaradnak az esti étkezések.

A böjt ideje alatt igyekezzünk kerülni a sót. Fehérkenyér helyett barna, több magból készült, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret vásároljunk. Nassolásra tartson otthon például „bulátát”, korpa-kekszet, amik egyrészt elveszik az étvágyat, másrészt rendkívül egészségesek

– szól a tanács.

A kúrát követő napokon csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a bonyolultabb ételek fogyasztásához, akárcsak egy betegség utáni lábadozás vagy gyomorrontás után.

Kapcsolódó
Böjti lencsefasírt és gyógynövényes sör a bakonybéli bencések konyhájából
A bencés szerzetesek 1998-ban tértek vissza Bakonybélbe, ahol modern, önellátó gazdaság alapjait kezdték felépíteni.