Életmód

Tomboló szupercella örvényéből tudósított a szegedi időjós

Bodrogi Attila mindig jól öltözött, így az amatőr természetbúvárt ritkán érheti meglepetés. Olykor azért ő is nehéz helyzetbe kerül.

A Dél-Alföld meteorológia oldal szerkesztője cseppet sem ijedős fajta, minden körülmények között feltalálja magát.

Hobbim a természetjárás, imádom fürkészni az égboltot és minden kisebb-nagyobb növényt, ilyenkor alaposan szemügyre veszek mindent. Szívemnek nagyon kedves hely a Pádis-fennsík. Télen-nyáron csodaszép, megannyi túra lehetőséggel, amelyet mindenkinek jó szívvel ajánlok

– vallott egyik szerelméről Bodrogi Attila a Sokszínű vidéknek.

A hobbimeteorológus megkeresésünkre azt is elárulta, nagyjából egy hónap múlva kezdődik a fennsík legszebb időszaka, a krókusz mezők virágzása. A túrázó nagyon várja már az eseményt, milliárd számra nyílnak majd az apró virágok, amelyek lilára festik a hegyoldalakat.

Két nagy szerelem

A szegedi természetbarát „civilben” a kereskedelemben dolgozik, a meteorológia és a természet iránti érdeklődése bő két évtizede töretlen. Az amatőr meteorológus úgy tartja, a természetjárás remek időtöltés, és mindig tanulhat az ember valami újat, értékeset.

Az időjárás és természet szeretete Attila életében korán egybefonódott. Gyerekkorában szívesen rótta az erdei ösvényeket, megtapasztalta, mennyire függ “az égiektől” az egyes élőlények fejlődése. Rájött, hogy az időjárás nagy mértékben befolyásolja mikor virágoznak, és mennyi termést hoznak a növények.

Nem csak évszakokra, hanem napszakokra bontom az időjárást. Ezt azért teszem, mert fotózni is szeretek a természetben, és sok múlik a napálláson, illetve a csillagok helyzetén. Kifejezetten előny, ha tudja az ember, mikor és hol fog esni, vagy mikor várható felhőmentes égbolt.

Bodrogi Attila az időjárást, a természetet és a fotózást nem tudja külön kezelni, számára ezek teljes egységet jelentenek, igaz, az utóbbi években a túrázás előtérbe került a korábbi évekhez képest az életében.

Alföldi emberként a hegyek a kedvenceim. Hazai viszonylatban a Mátra a favorit, ha határon túlra tervezek túrát, leggyakrabban az erdélyi Bihar-hegységbe utazom. A Mátrában rendszerint kerékpáros túrákon pihenem ki a hétköznapok fáradtságát

– fogalmazott a természetjáró.

Besegít az Időképnek

A szegedi időjós az egyik leglátogatottabb hazai meteorológiai oldalt, az Időkép szerkesztőinek munkáját évek óta segíti, többnyire időjárás előrejelzéseket és cikkeket ír. Tíz éve történt, hogy felmerült egy saját meteorológiai oldal elkészítésének ötlete, így kezdődött a Dél-Alföld meteorológia Facebook oldal története.

A népszerű oldalon kiemelten a térség időjárási eseményeit veszi górcső alá, mindezt követői aktív részvételével.

Amikor egy látványos vihar érkezik a térségünkbe, akkor a követők által küldött képeket és információkat osztom, szükség szerint kiegészítem meteorológiai ismeretekkel. Rövid távú előrejelzésekkel segítem az oldal követőinek mindennapjait

– sorolta a természetbarát.

Attila naponta friss prognózissal szolgál, így a Dél-Alföldön élőknek fontos információkat nyújt. A meteorológiai szempontból kevésbé eseménydús időszakokban aktuális természetfotókkal színesíti az oldalt.

A szupercella ölelésében

A legnagyobb érdeklődés persze a viharokat övezi, így ezekre helyezi a hangsúlyt, amikor a pusztító helyzetek felbukkannak. Az egyik emlékezetes eset tavaly szeptember 29-én történt, amikor Szeged közelében Attila pusztító viharban találta magát.

Az időjós nem veszítette el lélekjelenlétét, és döbbenetes videót készített az ítéletidőről.

A vajdasági Palicsi-tó partjáról tekertem hazafelé, amikor egy szupercellával találtam magam szembe. Óriási élmény volt átélni, éppen a közepébe keveredtem bele. Hatalmas szélvihar kerekedett, az eső csaknem vízszintesen esett.

Szerencsére a jégeső elkerülte a kerékpárost. Később derült ki, hogy egy-két óra eltéréssel ugyanezen a napon egy másik szupercella Orosházát tépázta meg. A békési településen nagy szemű jégdarabok potyogtak az égből.

Öltözzünk rétegesen!

Bár ez a hobbija, Attilának saját időjárás állomása van, amelynek méréseit táblázatba rendezi, és egyszerűbb statisztikát készít az adatokból. Terepre meteorológiai mérőeszközöket nem cipel magával, szükség szerint a mobiltelefonon keresztül tájékozódik az aktuális műhold-és radarképekről.

Az itthoni időjárás állomásom elhelyezése megfelel a mérési kritériumoknak, tehát városi, de pontos adatokat mérek, ezeket online feltöltöm az Időkép.hu-ra. A mottóm: alapvetően nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista. Természetesen én is jobban szeretek szép időben túrázni, de egy hótalpas túrát nem lehet egy szál pólóban végigjár

– hangsúlyozta az időjárásvadász.

A cikkben szereplő felvételeket Bodrogi Attila készítette.

Kapcsolódó
Érintetlen vadvízországról álmodik a zeneszerzőből lett természetfilmes
Szendőfi Balázs magyar természetfilmes szerint vadvízországé a jövő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik