Mozaik

Szenvedélyes mocsárlakók csókolóztak a tatai tanösvényen

Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós
Te engemet, én tégedet.

Jakabházy Miklós pazar fotóit rendszeresen megosztja a közösségi oldalon, gyönyörű alkotásai egy csapásra rabul ejtik a nézőt. A vértesszőlősi hobbifotós a napokban egy igazán vidám jelenetet örökített meg a vízparton.

Jakabházy Miklós

Miklós hetek óta kijárt a Tatai Fényes Tanösvényre fényképezni, elsősorban a jégmadarak és nutriák miatt. A nutriák nyomát többször látta már a sétány deszkáin, a testükről lefolyó víz nyomot hagyott az ösvényen, de igazán jó képet nem sikerült készíteni róluk.

Az ominózus napon, a délutáni zárás körül a fotós lesben állt, és a szokott helyen várakozott. A megfelelő pillanatra várt.

Ahogy a látogatók elhagyták a tanösvényt, úgy kezdtek előmerészkedni az állatok. Az egyik pillanatban, tőlem olyan 15-20 méterre észrevettem két felnőtt nutriát, ahogy az emberekhez hasonló módon simogattták egymást, és úszkáltak a vízben. Látszólag még egy csók is elcsattant. Vad játékba kezdtek, majd a közeli sáscsomókból újabb és újabb nutriák tűntek elő – a felnőttektől az egészen apró jószágokig

-mesélte a fotós a Sokszínű vidéknek.

Miklós úgy érezte, egy természetfilm kellős közepébe csöppent, és azonnal fényképezni kezdte a mesebeli látványt. Közel 20 percnyi fotózás után óvatosan kihátrált, és hagyta a nutriákat családi életet élni.

Jakabházy Miklós erdőmérnökként végzett Sopronban, jelenleg egy mélyépítés tervezéssel foglalkozó mérnöki irodát vezet Tatabányán. A férfi szenvedélye a természetfotózás.

A szakmában ugyan nem dolgozom, de a természet szeretete megmaradt. Jelenleg a természetfotózás az, amivel a legtöbb időt töltöm a munkámon és a családomon kívül. Ez visz vissza az általam annyira szeretett természetbe

-vallott hobbijáról a fotós

A nutria a legnagyobb rágcsálók közé tartozik, törzse erőteljes, végtagjai rövidek és erősek, mellső és hátsó lába is öt ujjú. Lábujjai jóval hosszabbak, mint kézujjai, széles úszóhártyával vannak összekötve, és hosszú, hegyes karmokkal fegyverzettek. A hódpatkány őshazája Dél-Amerika, Európában a farmokról kiszökött állatok a természetben önfenntartó populációkat hoznak létre.

Jakabházy Miklós

A vízi rágcsálók mocsarak, folyók, patakok és tavak környékén fordulnak elő, jelentős károkat okozhatnak a partfalakban. A nutria Magyarországon invazív fajnak számít.

A Tatai Fényes Tanösvény a természetszeretők és természetfotósok paradicsoma, káprázatos növény- és állatvilággal rendelkezik. Jakabházy Miklós szerint egyszer minden természetszerető embernek meg kell látogatni a varázslatos helyet.

Kapcsolódó
Magyar kikericsek sziromszőnyegét filmezte a fotós tanonc
Meseszép fotókon a januárban szirmot bontott magyar kikericsek,
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik