Életmód

Otthagyták a fővárosi nyüzsgést, hogy csendes erdőmerülőként éljenek a Mátrában

Czímer Tamás
Czímer Tamás
Imádják a természetet, és a nyugalmat, és ezt az élményt szeretnék megosztani mindenki mással is.

Írtunk már oldalunkon olyan emberekről, akik megunva a fővárosi nyüzsgést, a fővárosi életet, fogták maguk, vidékre költöztek, és ott kezdtek új életet. Ezúttal is egy olyan párral sikerült beszélgetni, akik egy szép napon úgy döntöttek, összecsomagolnak.

Meg is tették. Összepakoltak, és meg sem álltak hazánk legmagasabban fekvő településéig, ahol ma már erdőmerülések, túrák, piknikek, sőt kódfejtő kalandtúrák keretében mutatják meg az érdeklődőknek a Mátra eldugott kincseit.

Ágival és Robival, a Mátra Mánia megálmodóival beszélgettem.

Czímer Tamás

Meséljetek magatokról, hogy kerültetek Budapestről a Mátrába?

Évekig a fővárosban éltünk, de amikor megszületett a gyermekünk, hamar szűkössé vált a budapesti panellakás, és egyre inkább vágytunk a zaj és a nyüzsgés helyett a nyugalomra és a zöldre. Valójában, még a kisfiunk érkezése előtt, egyszer a Mátrában túráztunk, és beleszerettünk a környékbe.

Abasáron, a Mátraalján és Mátrafüred erdeiben kirándultunk, élveztük a tiszta levegőt, a gyönyörű tájat, amikor beszélgetni kezdtünk a jövőbeli terveinkről és eldöntöttük, hogy költözni fogunk. A Felső-Mátrára esett a választásunk, Mátraszentimrén nézegettünk házakat. Mivel mindketten elég céltudatosak vagyunk, elhatározásunkat tett követte. Imádjuk a természetet, és egyértelműen kijelenthetem, egy álmunk vált valóra, amikor megvettük az erdő melletti házunkat a Felső-Mátrában. Hároméves kisfiunk is lelkesen segített a felújításban. Az első pillanattól fogva szeretünk itt élni, jól érezzük magunkat itt.

Milyen változásokkal kellett megküzdenetek?

Azt, hogy madárcsicsergésre ébredünk reggelente, vagy hogy mókusok szaladgálnak az utcában, sőt néha őzek, muflonok legelnek a kertünkben, könnyű megszokni. Néha azért még most is kimondjuk hangosan, hogy de jó, hogy ez tényleg megtörténik velünk. Olyan mintha nyaralnánk, pedig ez az életünk. Sokat sétálunk, túrázunk közösen, igazából sokkal szívesebben döntünk egy közös kirándulás, egy hangulatos piknik mellett mint, hogy tárgyi ajándékkal lepjük meg egymást. Rájöttünk, hogy az átélt élményektől leszünk boldogok.

Czímer Tamás

Szóval, inkább talán mi magunk változtunk. A Mátra minden évszakban csodálatos, télen még van igazi hó, nyáron legalább 6-8 fokkal kellemesebb a hőmérséklet, és mi ezt nagyon szeretjük. A közeli nagyobb városokba utazni vásárolni nem tart tovább, mint amikor Pesten közlekedtünk. A főváros is könnyen megközelíthető a Felső-Mátrából, ha épp koncertre, színházra vagy nyüzsgésre vágyunk, de ez nagyon ritkán fordul elő. Inkább élvezzük azt, hogy a hegyi falvakra a zsúfoltság és a zaj nem jellemző.

Mostanában jutottunk el odáig, hogy otthonról dolgozunk mindketten. Munkalehetőség  csak korlátozott számban van Mátraszentimrén és környékén, leginkább az idegenforgalom területén, így évekig dolgoztunk mi is a helyi szállodákban. Most marketing területre váltottunk, a Mátra Mánia pedig egy hobbi vállalkozás.

És mikor jött a Mátra Mánia gondolata?

Azt tapasztaltuk, hogy a vendégek, az idelátogatók általában szeretnék megismerni jobban az erdőt, de nem tudják, merre induljanak, sőt sokszor egyáltalán nem mernek elindulni egy gyalogtúrára. Pedig sokkal különlegesebb élményt tud nyújtani egy séta az erdőben, mint az adott látnivalót autóval elérni.

Amikor megfogalmazódott a fejünkben a vállalkozásunk ötlete, akkor a természet iránti rajongásunkat is szerettük volna átadni másoknak, illetve azt is szerettük volna hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a közösen eltöltött minőségi idő. Élményt adni a legjobb! Az erdei programokat kínáló Mátra Mánia ezt emeli ki. A szlogenünk pedig az, hogy mi még emlékezetesebbé tesszük a nyaralást!

Galéria
Mátra Mánia

Mivel itt élünk, meg tudjuk mutatni úgy a Mátrát, ahogy az először ide érkező turista nem látja, mert nem biztos, hogy elindul az erdőbe túravezető nélkül, vagy valamiért nem lesz sikerélmény a túra. A Mátra Mániával azt szeretnénk elérni, hogy igazán jól érezze magát a vendég, hogy feltöltődjön, csak a szépségeit tudja élvezni az erdőnek. A gyalogtúra, a kerékpáros kirándulás, a csendes erdőmerülés vagy az erdei piknik program célja megadni azt a pluszt, amitől örökre szóló élmény lesz a Mátrában töltött idő.

Miért az erdőmerülés, egyáltalán mi az az erdőmerülés?

Imádjuk a Mátrát, szenvedélyünk a természet, szívesen túrázunk, biciklizünk szabadidőnkben. Viszont tudjuk, hogy nem mindenki rajong a túrázásért és az aktív időtöltésért. Azért hoztuk létre a Mátra Mániát, mert szeretnénk mindenkihez közelebb hozni a természetet. Szeretnénk újat mutatni, élményt adni. Erdei programjaink minket is tükröznek. Robi, a férjem gyalogos túrákon és kerékpáros útvonalakon kíséri a vendégeket, mert szívügye ez a két aktív sport, míg az én programom, az erdőmerülés inkább az elcsendesülésről szól. A jelen megélése, a relaxáció és a feltöltődés mellett ez egy közösségi élmény is tud lenni. Az erdőmerülés során csendesen sétálunk egy kicsit, de nem teszünk nagy túrát. A minket körülvevő természet, az apró csodák megismerése, mint például egy mohás szikla megérintése közben önmagunkra, befelé figyelünk. Lelassulunk és teljes mértékben kikapcsolunk. Segítek instrukciókkal, hogy a résztvevők meg tudják élni a pillanatot.

Mátra Mánia

Mi történik egy általatok vezetett programon?

A mai világban nagyon nehezen tudunk igazán lelassulni és függetleníteni magunkat a minket érő rengeteg impulzustól. Különböző az emberek élethelyzete és szemlélete is, mindenki másképp tud kikapcsolni, de programjaink mindegyikének az a célja, hogy csak a jelennel foglalkozzunk. Mi figyelünk arra, hogy mi az igény, hogy új helyszínt szeretnének megnézni, hogy szép kilátáshoz vigyük őket, aktivitásra vagy a természetben töltődésre vágynak. Érdekességekről mesélünk, miközben térképen nem jelölt útvonalakat járunk be.

Nem sorolunk évszámokat, történelmi tényeket, hanem az élményre helyezzük a hangsúlyt. Többször megállunk élvezni a csendet, és észrevesszük, hogy valójában sosincs csend körülöttünk. Azt gondoljuk, hogy nem egy bizonyos helyszíntől, hanem az apró részletektől lesz egy túra, egy program igazán emlékezetes. Minden alkalommal más arcát mutatja az erdő, vannak, akik az illatokat, a színeket, mások épp egy szarvasbogárral való találkozást, esetleg egy közelben elhaladó szarvascsorda emlékét viszik majd magukkal. Az út a fontos, nem a cél, és maga az élmény, amit megőriznek belőle.

Galéria
Mátra Mánia

Kinek ajánlanátok, hogy veletek merüljön, kiránduljon?

A képzeletünkben élt egy olyan romantikus eljegyzés, amikor a férfi a Mátra Mániát kéri fel, és mi egy csodás piknikélményt varázsolunk számukra egy gyönyörű helyszínen. Ez meg is valósult nemrég, és reméljük, még sok hasonló lesz. A piknikélményeinken láthatatlanul vagyunk jelen, garantált a meglepetés, és nincs más dolga annak, aki lefoglalja, mint élvezni a megterített helyszínt, a finom falatokat, a mesés panorámát, a csendet és egymás társaságát. Szülinapi ajándékként, de alkalom nélkül is foglalható egy piknik, a szerelmesek, a barátnők vagy anya-lánya párosok számára is nagyszerű program.

A párokon kívül, a kisgyerekes családokat és a baráti társaságokat is várjuk, és mindazokat, akik szeretnének kiszakadni a hétköznapokból, akik azt érzik, hogy folyton fáradtak, ingerültek, nincs kedvük semmihez.

Mátra Mánia

Nektek mit adnak ezek a túrák?

Az alaptermészetünkből fakadóan mosolygósak vagyunk, de számunkra is igazi kikapcsolódást, a hétköznapokból kiszakadást jelentik a túrák. Szeretjük az időnket hatékonyan tölteni, akkor érezzük magunkat a legjobban, ha a mozgás, a séta az erdőben a napunk része. Oda-vissza működik, a programjaink feltöltik a résztvevőket, az ő örömük pedig pluszban hozzájárul ahhoz, hogy mi jókedvűnek és hálásnak érezzük magunkat. Pici izgulás mindig van a programok előtt, de klassz érzés, amikor teljes a siker, tudunk adni úgy, ahogy szerettük volna. Ettől mi is töltődünk és meghatározza nemcsak aznap, hanem a következő napokban is a hangulatunkat.

Mit terveztek a jövőben?

Újdonságként fog debütálni nálunk egy nyomozós-kódfejtő kalandtúra. Izgatottak vagyunk, mert a szolgáltatás különlegessége, hogy ez egy túravezető nélküli túra. Összeállítottunk egy instrukciókkal, útleírással, érdekességekkel és játékos feladatokkal teli dokumentumot, így virtuálisan végig fogjuk a résztvevők kezét. Nem lehet eltévedni, csak szórakozva, kalandosan megismerni a Mátrát. Az első kódfejtő túra állomásai Bagolyirtás és Fallóskút. A Mátraszentimréről induló körtúrát bátran ajánljuk barátoknak, családoknak is. Gyerekek számára sem nehezek a feladatok, de a felnőttek is élvezni fogják.

A jövőben tervezünk különböző, akár tematikus útvonalakat is. Szem előtt tartva a legfontosabb célkitűzésünket, hogy a Mátra Mánia élményprogramjai mindazoknak szólnak, akiknek a szenvedélye a természet, akik valami pluszra vágynak. Mosolyt csalunk az arcokra a hétköznapokon is.

Kapcsolódó
Depressziósokat segít egy magyar lány Amerikában
Kapaszkodót ad, és szó szerint rendet csinál a káoszban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik