Életmód

Neves francia borversenyen lett aranyérmes a Fivérek Borbirtok

Hatalmas sikert ért el a fiatalnak számító szekszárdi borászat az egyik legjelentősebb nemzetközi megmérettetésen, a Vinalies Le Mondial du Rose 2023-on.

A Fivérek Borbirtok 2023 márciusában, az egyik legjelentősebb franciaországi nemzetközi borversenyen, a Vinalies Le Mondial du Rose 2023-on kimagaslóan jó eredménnyel ért el aranyérmet a Fivérek Kékfrankos Rozéjával. A siker értékét jelentősen növeli, hogy borászati léptékben egy most indult vállalkozásról van szó.

A Vinalies egy professzionális borversenysorozat, mely a világ legjelentősebb és legbefolyásosabb versenyei közé tartozik és megbízható ajánlási és referenciaforrást jelent minden borkedvelő számára. A borversenyre beküldött több, mint 1300 mintából a nemzetközi, vak kóstolással bíráló zsűri az előválogatót követően a Fivérek borát is beválasztotta a legjobbak közé. A megmérettetésen 31 ország (köztük a legnagyobb olyan bortermelő nemzetek, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Bulgária, Chile boraival versenyzett a Fivérek Kékfrankos Rozéja.

Kiváló csapatmunka eredménye a siker, ahol mindenkinek megvan a feladata és felelősége

– emelte ki Milhoffer László, a Fivérek Borbirtok borászati vezetője, aki így idézte fel a sikert hozó szüretet:

A 2022-es év nyarára országosan a száraz és kimagaslóan meleg időjárás volt a jellemző. A Fivérek Borbirtok területeinek változatos elhelyezkedésének köszönhetően a Kisbödő dűlő mélyebben fekvő völgyeinkből friss, ropogós kékfrankost sikerült szüretelnünk. A reggeli, délelőtti relatíve hidegebb órákat kihasználva, szeptember első hetében, egészen minimális, rövid áztatás követően tettük a reduktív erjesztőtartályokba a most aranyéremmel elismert, 2022-es Fivérek Kékfrankos Rozét.

Fivérek kékfrankos rozé 2022

Az alkoholtartalma 13,5 % (térfogatszázalék), a bor illatában pedig a vajkörte, egres és fehér virág jegyei jelennek meg, melyek közül aromájában tovább viszi a vajkörte tónust, kiegészülve piros gyümölcsös jegyekkel, így ribizlivel, málnával és eperrel. A tökéletes összhangot a 8-10 Celsius fokon való fogyasztása adja.

 A hagyományos és modern eljárások előnyei egyszerre jelennek meg a boraikban

A Fivérek Borbirtok múltja – annak ellenére, hogy az alapítása 2020-ban történt – mélyen gyökerezik a szekszárdi lankákon, az itteni szőlő- és borkultúrában. A borászat a szekszárdi borvidék legjobb területein, 20 hektáron gazdálkodik. A legnagyobb potenciállal rendelkező szőlői a dombság első keleti vonulatán lévő Porkoláb-tetőn, valamint a Tóth-völgyi, várdombi és decsi szőlőhegyi területeken helyezkednek el.

Filozófiájuk, hogy a változatosság és a folyamatos, ám mértékletes újítás vezethet kimagasló borokhoz, ezt segíti a szőlőik, területeik földrajzi elhelyezkedésének és az általuk használt technológiáknak a sokszínűsége. A hagyományos és modern eljárások előnyei egyszerre jelennek meg a boraikban. A kis tételszámú termékeik lehetőséget adnak az egyedi odafigyelésre: egy-egy tételből 3-4000 palacknál többet nem készítenek. Évjáratonként a szőlő fejlődését, az időjárást figyelembe véve döntenek a szerintük ideális technológiákról. Vallják, hogy a siker és a jó borok titka a ráfordított munka és egy kis szerencse, a Kékfrankosuknál minden kétséget kizáróan megtörtént ez az együttállás.

Kapcsolódó
Történelmet írt az év bortermelője
Harminckettedik alkalommal választották meg idén az év bortermelőjét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik