Mozaik

Történelmet írt az év bortermelője

Unsplash
Unsplash
Harminckettedik alkalommal választották meg idén az év bortermelőjét. Az Év Bortermelője Magyarországon díj annak adható, aki több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért kiérdemli azt - közölte a Vince.

A díjat 1991-ben adták át először, ekkor Tiffán Ede villányi borász kapta meg a szakmai elismerést. Legutóbb az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné dr. Pühra Beáta lett a díjazott. A cím történetében ő volt a második hölgy, aki elnyerte a címet.

A díjra közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf jelölhet borászokat, illetve szavazhat rájuk. Az öt legtöbb szavazatot kapó borász nevét a Magyar Bor Akadémia hirdeti ki, közülük kerül ki a végső győztes.

A szavazatok összesítése alapján a 2022-es győztes Figula Mihály lett, a Balatonfüred-Csopak borvidékről. A megszerzett elismerés különlegessége, hogy 2000-ben a borász édesapja, idősebb Figula Mihály is díjazott volt.

Ifjabb Figula Mihály Szepsy István, Áts Károly tokaji, Konyári János és Légli Ottó balatonboglári, valamint Thummerer Vilmos és Dr. Lőrincz György egri borászok után a hetedik, aki két legnagyobb hazai szakmai elismerést (Év Bortermelője, Borászok Borásza) magáénak tudhatja.

Kapcsolódó
Oltást kérnek a francia borászok, nehogy elveszítsék az ízlelésüket
Elveszthetik a munkájukat, ha megfertőződnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik