Életmód

Oltást kérnek a francia borászok, nehogy elveszítsék az ízlelésüket

Getty Images
Getty Images

Azt szeretnék a francia borászok, hogy előrevegyék őket az oltási sorrendben, írja az Euronews.

A szakszervezet sajtóközleménye szerint a borászok azért fokozottan érintettek, mert szakmájukat veszélyezteti a koronavírus-fertőzés okozta esetleges ízlelés- és szaglásvesztés.

Franciaországban relatíve lassan halad az oltási kampány, a tanárok is csak áprilistól juthatnak majd hozzá a védőoltáshoz.

Az egészségügyben, oktatásban és frontvonalban dolgozók megérdemlik, hogy prioritást élvezzenek, de úgy gondoljuk, a kóstoló szakemberek, különösen a borászok és a sommelierek munkáját is hátráltathatja az ízlelés- és szaglásvesztés

– fogalmazott Didier Fages szakszervezeti elnök.

Hozzátette, ha a szakértők megfertőződnek, akkor akár a szakmájukat is elveszíthetik, mert nem tanulmányozhatják tovább a borokat.

A vakcina az egyetlen opció a megelőzésre

– mondta, arra kérve a döntéshozókat, kapjanak kiemelt figyelmet a szakmabeliek.

A szakszervezet egy 2020-as tanulmányra hivatkozva azt írta, 37 országban 2625 borász 38 százaléka elvesztette az ízlelését vagy a szaglását a koronavírus miatt, és ezért nem gyakorolhatja a továbbiakban a munkáját.

Franciaországban eddig 6,5 millió ember kapta meg legalább az első adag vakcinát, ami a lakosság 9.8 százalékát jelenti.

Kapcsolódó
Vakcinákat tartó csokinyuszikat készített húsvétra a magyar cukrász
Az olasz csokoládéból készült és ezüst ételfestékporral meghintett vakcinák azt jelzik: van kiút a koronavírus-járványból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik