Életmód

Nagy meglepetést okozott, mit halásztak ki a Körösből

A Körös békésszentandrási duzzasztójának alvizén 2022. október 20-án gyűjtött halfaunisztikai adatokat Sallai Zoltán és Sallai Márton, amikor egy különös felfedezést tettek, számolt be róla a napokban a Magyar Haltani Társaság.

Az egy kilométeres, partszegélyben kijelölt mintaszakasz mellett elektromos kecével, egy speciális szerszámmal halásztak a meder közepén.

A kece zsákmányának átvizsgálásnál nagy meglepetést okozott, mikor a három magyar bucó, 18 halványfoltú küllő, 3 kecskerák és gébek mellett egy adult német bucó is előkerült.

Sallai Zoltán

2019-ben két időszakban halásztak a Körös alsó szakaszán elektromos kecével 18 mintaszakaszon, és nem tudták kimutatni a fajt.

Tudomásunk szerint nincs másik recens adata a fajnak a Körösből. Vélhetően a Tiszából úszott fel ez a példány, melyet a fotózást követően természetesen szabadon engedtünk

– olvasható az írásban.

A tiszatoelovilaga.hu cikke szerint a német bucó szűk területen élő, nagyon ritka bennszülött halunk. A veszélyeztetett fajok közé tartozik, mivel a folyókon épülő vízlépcsők hatására élettere egyre szűkül. Fogása tilos.

Fenékhal, a kavicsos talajú, sekély, de erős sodrású vizeket kedveli. Az éjszaka aktív hal, tápláléka apró talajállatok, halikra, ivadék, de a víz által görgetett hordalékból is kiszedegeti az elfogyasztható szerves törmeléket.

Kapcsolódó
Eddig ismeretlen halfajt fedeztek fel a Körösben
Új halfajt ír le a Sebes-Körös vízrendszeréből a nagy tekintélyű Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban megjelent közlemény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik