Életmód

40 év szemetét gyűjtötték össze Vácon, licitre bocsájtották annak egy darabját

Sok köbméternyi műanyag kábelhéj, hűtőbelsők, ruházat, monitorok, üvegek, játékok kerültek zsákokba.

Vácon 20 lelkes ember, városlakó vett részt abban a “TeSzedd”  akcióban, amit április 21-re szervezett a Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület.

Néhány óra alatt 70 köbméternyi hulladékot sikerült összegyűjteni a Brodarics István úton. Mivel nem csak az országos szemétszedés kereteiben szedhető hulladékról volt szó, Vác Város Önkormányzata vállalta, hogy az egyéb, veszélyesnek is minősülő hulladék elszállításáról gondoskodik. A Föld napján is folytatódott a gyűjtés.

Legalább 40 éve halmozódott ott a hulladék, amit egy aukcióra bocsátott “Solohov MGTSZ” által forgalmazott ásványvizes palack  és sok más tárgy is bizonyít. Az aukció bevételét a Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület a terület további helyreállítására szeretné fordítani, mivel van olyan rész, amit csak markolóval lehetne megtisztítani és konténerekben biztonságosan elszállíttatni.

A szemétszedés helyszínén döbbenet mennyiségű hulladék halmozódott fel: sok köbméternyi műanyag kábelhéj, hűtőbelsők, ruházat, monitorok, üvegek, síküveg, műanyag, pelenka, háztartási hulladék. 3 éves őz agancsa, patkó, Kaláka és Folytassa, Cirmos! kazetta, műanyag gyerekjátékok, Pepsi palack üvegből (80-as évek).

Az alábbi fotógalériában jól láthatók a régmúlt darabok.

Galéria
sdr

Gyerekektől kezdve a nyugdíjas korosztályon át mindenki képviseltette magát. Saját autójukkal vitték teherautóval jobban megközelíthető helyre a szemetet.

Az egyesület árverésre bocsátja a megtisztított “Solohov MGTSZ” megtisztított ásványvizes sértetlen üvegét, ami nagy valószínűséggel a 80-90-es évek egy darabja. A bevétel az egyesület szemétszedési kiadásait fedezi, illetve markoló bérlésére, mely a terület teljes megtisztításához szükséges.

Licitálni 2023. április 28-ig lehet az  1 hétig tart, 2023.04.28. 20:00-ig lehet, az alábbi linken . Jelenleg százegyezer forintnál tart a licit, melyet egy hulladékfeldolgozó cég, az Éltex kft. ajánlott fel.

Kapcsolódó
Kreatív erdőjáró: gombaszedés közben gumiabroncsot gyűjt újrahasznosításra
Ha mindenki csak egy picit tenne a körülüttünk lévő világért, máris tisztább környezetben élhetnénk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik