Életmód

Különbségek kaliforniai paprikára “hangszerelve”

freepik.com
freepik.com
Leginkább a pirosat érdemes fogyasztani, de az sem jár rosszul, aki a zöldet választja.

Hatalmas, húsos, színes. Sokan ezért kedveljük a kaliforniai paprikát, melynek különböző színeit szívesen válogatjuk össze, hiszen mutatós. De legtöbben sosem gondolkodunk azon, hogy egyáltalán miért kapható többféle változatban, csak élvezzük a kínálatot, írja a nosalty.hu.

Zöld, narancssárga, piros, citromsárga: a kaliforniai paprikát általában ezekben a színekben találhatjuk meg akár a szupermarketekben, akár a piacokon.

De nézzük, minek köszönhető ez a színpompa a kaliforniai paprikák esetében?

Az egyik leginkább magától értetődő magyarázat a paprikák eltérő színére a paprika érettségi fokára vonatkozik: a szín jelezheti, hogy a zöldség mennyire van megérve. Ilyen esetben például egy zöld színű paprika, ami elegendő ideig van a növényen és van lehetősége fejlődni, idővel pirossá érik.

Ez azonban csak a történet egyik oldala: a paprika fajtája is szerepet játszhat a színben. Akadnak ugyanis olyan típusok, amelyek a zöldből sárgává vagy narancssárgává érnek, de vannak olyanok is, amelyek bármennyi időt is töltenek el a növényen, zöldek maradnak. A paprika színe ennek a két összetevőnek a kombinációjából alakul ki.

freepik.com

Mindegy melyiket esszük?

Ha a színkülönbséget az érettségi szint okozza, akkor természetesen a paprikák tápértéke más és más lehet. A zöld típusban így alapvetően kevesebb a vitamin és az ásványi anyag – ezért egyes helyeken ezt a változatot olcsóbban is kínálják, ha innen nézzük, a pirosat érdemes enni.

De azért azt fontos megjegyezni, hogy a zöld kaliforniai paprika is kifejezetten tápláló, például nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A piros változatban viszont még több tápanyag található: közel kétszer annyi C-vitamin és több mint tízszer annyi A-vitamin van benne mint a zöldben.

Van-e ízkülönbség?

Mint a legtöbb növényi termés esetében, úgy a paprikánál is megfigyelhető, hogy más íze van az érett változatnak. Nem meglepő, hogy a piros kaliforniai paprika édesebb, kevésbé kesernyés és „füves” ízű, mint a zöld fajta.

Kapcsolódó
Fogyasszunk színes ételeket, megmondjuk miért
A színes ételek elfogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Olvasói sztorik