Életmód

Fogyasszunk színes ételeket, megmondjuk miért

Pixabay.com
Pixabay.com
A színes ételek elfogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Naponta többször is felmerül a kérdés: mit együnk? Az ár, a hozzáférhetőség és a preferencia mellett gyakran az egészség védelme is segít a döntésben. De amikor összerakjuk az étrendünket, honnan tudjuk, hogy tényleg megkapjuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat, teszi fel a kérdést a cikkében a bbc.com.

Az széles körben elfogadott, hogy változatos étrendre van szükségünk, és ennek egyik módja, ha a szivárvány minden színét beleillesztjük az étrendünkbe. De vajon a szín a legjobb útmutató az összes szükséges tápanyag megszerzéséhez?

Kapcsolódó
Gyümölcscukorból sem mindegy, mennyit fogyasztunk
Bár a gyümölcscukrot a cukorbetegek is fogyaszthatják, nem árt tudni, melyik gyümölcs mennyit tartalmaz.

A bizonyíték a mediterrán étrendben lehet, ami tényleg rendkívül sokoldalú és színes, sok gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírt tartalmaz, és a tudósok gyakran a legegészségesebb étrendnek minősítik .

Ez az étrend sem tartalmaz minden színt – ez egyébként is nagymértékben az évszaktól függ -, vannak más okok is, amik miatt a mediterrán étrend a legegészségesebbek közé tartozik. Ilyen például az, hogy a mediterrán lakosság hagyományosan főzi, nem pedig megsüti zöldségeit, a főzés pedig jobban megőrzi a tápanyagokat.

Természetesen az étrendjük gyümölcs- és zöldségbősége vitathatatlan, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendnek pedig az agyunkra és a szívünkre gyakorolt ​​egészségügyi előnyei a táplálkozástudomány legegységesebb eredményei közé tartoznak. Ha sok színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, nagyobb az esélye annak, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájut a szervezetünk.

Ha hiányzik a szivárvány egyik színe, akkor hiányozhat az étel funkciója

–  mondja Deanna Minich táplálkozási szakember és klinikus.

Pexels.com

A növényi élelmiszerek több ezer természetes vegyületet tartalmaznak, amiket fitonutrienseknek nevezünk, beleértve a karotinoidokat és a flavonoidokat, amik gyulladásgátló hatásúak.

A különböző színű növények különböző előnyökkel járnak.

A kék és lila ételek, beleértve az áfonyát is, nagy mennyiségben tartalmaznak antocianin növényi pigmentet, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével. A flavonok, amelyek sárga színt kölcsönöznek az élelmiszereknek, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

A lutein megtalálható a különféle sárga és zöld ételekben, és eljut a szem hátsó részén lévő makulába, ahol segíthet csökkenteni a makula degeneráció kockázatát, így elkerülve a látásvesztést. Azoknál, akik több flavonoidban gazdag ételt esznek, beleértve a narancsot, a paprikát, a zellert és a grapefruitot, alacsonyabb a kognitív hanyatlás és kevésbé fordul elő demencia.

Természetesen a szivárványos étrend nem korlátozódik kizárólag gyümölcsökre és zöldségekre, hanem más természetes ételeket is tartalmaz, például gyógynövényeket, fűszereket, hüvelyeseket, diót, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, sőt még teát is

– mondják a tudósok.

A fehér ételek is a szivárványos étrend részét képezik, beleértve a tofut is, amely számos különböző izoflavont tartalmaz, aminek fogyasztásával alacsonyabb a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázata, valamint a kognitív hanyatlás.

A különféle színek fogyasztása tehát összességében azt jelentheti, hogy több gyümölcsöt és zöldséget eszünk. Az ízfokozók, mesterséges színezékek nem számítanak bele a színes ételek csoportjába, hiszen ezek fogyasztása nem számít bele a változatos egészséges étrendbe.

Pixabay.com

Az ízekre való odafigyelés is segíthet egészségesen táplálkozni. A keserű és csípős zöldség fogyasztóinak alacsonyabb a vérnyomásuk és a vércukorszintjük, a zöldségek rosttartalma és a bennük található fitonutriensek miatt.

Az ételek színe nagyon fontos az étrendünk szempontjából, de az ízek is, különösen a keserű ételeké, mint például a kelkáposzta, zeller és zöld tea

– mondja Minich.

Az biztos, hogy a színek segítenek egészségesen étkezni, hiszen minél változatosabb színű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, annál biztosabb, hogy minden, a szervezetünknek szükséges tápanyagot elfogyasztunk.

Kapcsolódó
Licsi, mangó, maracuja: ritkán fogyasztott vitaminbombák
Ma már nem csak a megszokott, ismert gyümölcsök közül válogathatunk a boltok polcain.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik