Életmód

Egészségügyi problémákat is jelezhet a hideg láb

Érdemes figyelni, mert betegség is állhat a háttérben.

Időnként, függetlenül attól, hogy az ember hány pár vagy milyen vastag gyapjúzoknit húz fel, a lába jéghideg marad. Ha valaki egészséges, akkor a hideg lábak oka valószínűleg valami ártalmatlan, többnyire az, hogy a környezet hideg. Egy másik gyakori ok a rossz vérkeringés, ilyenkor a lábakhoz nem jut elegendő mennyiségű vér, hogy melegen tartsa őket. Ennek oka gyakran az ülő életmód, és könnyedén orvosolható. Nincs más teendő, mint az, hogy gyakrabban kell felállni, mozogni, írja az mnn.com.

Állandóan fázol? 8 meglepő oka is lehet
Egyszerű és súlyos okai is lehetnek a fázásnak.

A keringési problémákat azonban alapvető egészségügyi problémák is okozhatják, ezekre érdemes mindenféleképpen odafigyelni. Íme néhány komolyabb ok, amelyek miatt láb mindig hideg lehet!

Raynaud-kór

A Raynaud-kór egy viszonylag gyakori kórkép, általában az ujjakat, ritkábban a lábujjakat érinti. Jellemzője, hogy  hideg vagy akár stressz hatására a vért a bőrbe juttató kicsi artériák beszűkülnek, korlátozva a vérkeringést. Az ujjak mindkét oldalon, szimmetrikusan fájdalmasan elfehérednek. Az érintett területek ezután kékes-lilás színűek lesznek, később vörösre válnak, amikor felmelegednek. Ahogy a bőr felmelegszik, tüskés, fájdalmas, égő érzés tapasztalható.

A Raynaud-kór inkább a nőkre jellemző, az enyhébb esetekben meleggel orvosolható.

Pajzsmirigy-alulműködés, hypothyreosis

Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet. A betegség a test minden szervére hatással van, tünetei között szerepel például a hidegérzékenység, valamint a fáradtság, a súlygyarapodás és a memóriaproblémák. A bőr hideg, száraz és viszkető lehet. A tünetek megtévesztőek,  gyakran fogják őket a stresszre vagy az öregedésre. Amennyiben a betegséget vizsgálatok igazolják, gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető.

Anémia

A vérszegénységről akkor beszélünk, amikor nincs elég egészséges vörösvérsejt ahhoz, hogy az egész szervezetben oxigént szállítson. Leggyakoribb tünete a gyengeség és fáradtság, de a tünetek között szerepelhet a hideg kéz és láb, valamint szédülés, légszomj, fejfájás és sápadt bőr is. A kezelés a vérszegénység típusától, okától és súlyosságától függ, de gyakran étrendváltoztatással, vitaminok pótlásával jár, beleértve vasat, folsavat, C-vitamint és a B12-vitamint.

Magnézium, a nélkülözhetetlen ásványi anyag
Elengedhetetlen szív, az izomzat, az idegrendszer megfelelő működéséhez, az anyagcsere folyamatokhoz és a csontok fejlődéséhez.

Perifériás artériás betegség

A perifériás artériás betegség a végtagokban lévő erek betegségét jelenti. Ez a gyakori állapot akkor fordul elő, amikor koleszterin, zsír vagy más anyag felhalmozódik az artériák falaiban. Ezek a lerakódások az artériák falait szűkítik. Az érelmeszesedés évek alatt alakul ki, a tünetek megjelenése is évekbe telhet. A legkorábbi tünetek a lábfájdalom és a láb zsibbadása. Gyakori panasz, hogy egy bizonyos táv lesétálása után a láb begörcsöl. Egyéb tünet lehet még a zsibbadás és a fájdalom mellett a láb hidegebbé válása. Ha ilyen tünetek jelentkeznek érdemes orvossal beszélni. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire előrehaladott.

Diabetikus idegkárosodás

A diabéteszes perifériás neuropátia egyfajta idegkárosodás, amely olyan cukorbetegségben szenvedő embereknél fordulhat elő, akiknél krónikusan magas a vércukorszint. A tünetek közé tartozik a zsibbadás, bizsergés, égő érzés, fájdalom és hideg érzet a lábakban, lábfejnél vagy a kezeknél. A tünetek általában rosszabbak éjszaka.

A neuropátiás láb legfőbb tünete az érzékelés tompulása, kiesése, ezért kerülni kell a forró lábfürdőt azért, hogy a hideg láb felmelegedjen, mivel előfordulhat, hogy a lábáztató észre sem veszi, hogy a víz túl forró. Ehelyett mindig meleg zoknit kell viselni, akár az ágyban is, és éjjel lehet elektromos takarót használni. Az is jó ötlet lehet, ha ülve rendszeresen edzi a beteg a lábát és lábujjait.

Szobanövényeket írnak fel depresszió ellen az orvosok Angliában
Nagyon sok bizonyíték van arra, hogy a természetben eltöltött heti két óra képes javítani a közérzeten.

Buerger-kór

A dohányzás által okozott keringési problémák hideg lábakhoz vezethetnek. Az egyik ilyen ritka, de súlyos szövődmény a Buerger-kór, amely a karok és a lábak ereit, a végtagok artériáinak gyulladását, illetve elzáródását jelenti. Az erek duzzadnak, ami megakadályozhatja a véráramlást és véralvadék kialakulását okozhatja. Korai tünet a végtagokban jelentkező hűvösségérzet, majd az érzéketlenség, bizsergés, égő érzés, a végtagok elszíneződése, illetve a fájdalom. A betegség előrehaladásával a fájdalom nő, és hosszabb ideig tart. Késői szakaszban bőrfekélyek, üszkösödés, vagy a kettő együtt is jelentkezhet.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így maradhatunk fittek és egészségesek a hidegebb hónapokban is
A hideg idő beköszöntével is fontos a testmozgás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik