Életmód

120 éve hódít a Diana sósborszesz

,,Minden háznál Diana sósborszesz legyen!" - hirdették a plakátok a húszas években minden településen az országban. A sósborszesz igazi csodaszernek számított.

Egy kis víz, konyhasó, finomszesz, etil-acetát és mentolkristály összekeverésével jött létre a népi gyógyászat nagyágyúja, ami sokáig minden család otthonában megtalálható volt, mert hitték, hogy minden betegségre, minden nyavajára csodaszer.

Ez az 5 legjobb gyógynövény alvászavar ellen a bükki füvesember szerint
Gyuri bácsi elsősorban a nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlja.

Miről beszélünk? Természetesen a sósborszeszről.

A sósborszesz már a 19. század végén elengedhetetlen kelléke volt a magyar háztartásoknak. Összetétele attól függött éppen ki gyártotta, alapanyaga azonban mindnek a finomszesz volt, amihez sós vizet adtak hígításnak, és illóolajokkal, növényi kivonatokkal bolondították meg, ezektől lett kellemes, nyugtató illata ami jó hatással volt a lélekre is, nem csak a testre.

Az első gyártó, Thék Mór volt, ő már 1858-ban készített Pesten sósborszeszt, Werther Frigyes vegyész-technikus pedig öt év múlva kezdte el gyártani. Az ő gyógyitalaik összetétele nem ismert.

Az igazi hazai meghonosító Brázay Kálmán, aki Werther receptjét fejlesztette tovább. 1865-től ezt a készítményt kezdte használni az egész ország.

Fotó: Wikimedia Commons

Erényi Béla gyógyszerész aztán 1907-ben kikeverte és piacvezetővé tette a sósborszesz mentolos változatát a Diana sósborszeszt, ami immár több mint 120 éve hódít.

Később cukorral és csokival keverve, az édességek sorában is kivívta a dobogós helyet – bár alkoholtartalma miatt nem feltétlenül volt gyerekeknek való édesség – delikáteszekbe betérve sokan fogyasztották 20 fillérért a pultra kihelyezett tárolókból megvéve az egyenként fehér papírba csomagolt cukorkát.

Diana sósborszesz, korabeli csomagolásban.,1978. Fotó: Wikipedia/Takkk

És hogy mire jó a sósborszesz?

A sósborszesz csodás, frissítő hatású, a bőrbe dörzsölés után vagy kockacukorra cseppentve használhatjuk.

  • enyhíti a fájdalmat, használ reumatikus panaszokra – pár csepp a tenyérbe, a fájó testrész bedörzsölése után fejteti ki hatását, de készíthető sósborszeszes borogatás is, vagy cseppenthetünk a szerből néhány cseppet a fürdővizünkbe
  • jól alkalmazható izomlázra – jó tudni, hogy a sósborszesz a megfeszülő izmokat is lazítja, segítséget nyújt a fáradt és túlhajtott izmoknak
  • gyomorrontásra – csillapítja a kellemetlen panaszokat, ha néhány cseppet eszünk belőle, például kockacukorra cseppentve
  • csökkenti a fejfájást – pár csepp a homlok vagy halánték bőrének bedörzsölésére, és enyhül a fájdalom
  • kimerültség, fáradtság, rossz közérzet ellen – a mentol hatásának köszönhetően frissít. Masszírozzuk be a homlokunkba.
  • fertőtlenítésre – lemosásra vagy szájöblögetésre használható
  • fogtisztításra – mivel a sósborszesz fertőtlenít, érdemes rákenni a fogra, fogínyre. Tisztít és a fájdalmat is enyhíti.
  • dús és hosszú haj elérésére, korpa ellen – Fejbőrünket be kell dörzsölni sósborszesszel, hogy fokozzuk a vérkeringést. Segít a haj növekedésében, ami dúsabb is lesz és a korpát is eltünteti.
A természet patikája: így gyógyítanak az őshonos gyümölcsök
Közülük egyik-másik a reneszánszát éli.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Olvasói sztorik