Életmód

Állandóan fázol? 8 meglepő oka is lehet

Folyton vacogsz még akkor is, ha a szobában rajtad kívül senki nem panaszkodik a hidegre? Nyolc meglepő oka is lehet ennek, írja a Care2.

A nők nagyobb valószínűséggel dideregnek, mint a férfiak, mert alacsonyabb nyugalmi anyagcseréjük van. Ráadásul a kutatások szerint a nők hidegtűrése is csekélyebb. Ugyanakkor mégsem normális jelenség az, hogy vacogunk, ha a körülöttünk lévők kellemesen érzik magukat a helyiségben.

1. Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése lassíthatja az anyagcserét, ami miatt mindig fázhatunk. Figyeljünk oda a tünetekre: ilyen például a száraz bőr, az állandó fáradtságérzet, a nehézkes levegővétel, a székrekedés és a súlygyarapodás.

2. Vérszegénység

Az anémia, azaz a vérszegénység akkor fordul elő, ha a szervezetben nincs elegendő vörösvérsejt a szervezet által szükséges oxigén szállításához. Vérveszteség vagy a testben termelt kevés vörösvértest is okozhat anémiás tüneteket. A szervezetben lévő túl kevés vörösvértest csökkenti a végtagokban a vérkeringést, így kialakul a hidegérzet.

A vérszegénység legfőbb oka a vashiány, épp ezért gondoskodjunk megfelelő vaspótlásról, akár tabletta formájában is.

3. Fogyás

A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a fogyásának van egy kellemetlen mellékhatása is, mégpedig a fázósabbá válás. Mint tudjuk, a zsír hatékony szigetelőként működik, a zsírszövet egy részének az elvesztése pedig fokozhatja a hidegre való érzékenységet.

A súlyvesztés után bekövetkező hormonális és metabolikus változások szintén okozhatnak fázást.

5 étel, amit minden nap kellene fogyasztani a Harvard professzora szerint
Igazi vitaminbombákat sorolt fel a szakértő.

4. Raynaud-kór

Ez a ritka rendellenesség gátolja a lábujjakban és az ujjakban a normális vérkeringését. Duzzadt és hideg ujjak, lábujjak jellemzik. Néha a kezek és a lábak elfehérednek és zsibbadnak. A hidegre a szervezetünk normál esetben a felszíni, kisebb vérerek beszűkülésével és ezzel párhuzamosan a mélyebben futó vérerek tágulásával reagál. Ez a folyamat segíti ugyanis a szervezet normál hőháztartásának a megőrzését.

Raynaud-jelenség során azonban a szervezet túlzott védekezést indít a hideg ellen és a szükségesnél jobban beszűkíti a felszíni ereket, így azokban a véráramlás gyakorlatilag leáll az átlagosan pár perc hosszúságú rohamok idejére. Ezt követően az elfehéredett ujjakba az élet lassan visszatér, először lilássá, vagy normál színezetűvé válnak, a zsibbadás, fájdalom is megszűnik. Ez a betegség elsősorban nőknél fordul elő. Beszéljen orvosával, ha a fenti tüneteket rendszeresen érzékeli.

5. Elégtelen alvás

Az alváshiány miatt fokozottan hidegnek érzékelhetjük környezetünk hőmérsékletét. Kutatások igazolják, ha egy éjszakai alvás kimarad, hővesztéssel reagál a szervezetünk. Ha rendszeresen alszunk éjszakánként legalább hét-nyolc órányit, talán megszűnik a napközbeni didergés is.

6. Érszűkület

Az érszűkület, érelmeszesedés akkor alakul ki, amikor az artériák fala megkeményedik. Születéskor az erek fala rugalmas és hajlékony, a vér akadálytalanul halad keresztül rajtuk. Az életkor előrehaladtával az erek falában zsíros lerakódások, plakkok keletkeznek, melyek fokozatosan növekedve egyre nagyobb mértékben gátolják a véráramlást. Az elégtelen véráramlás pedig ebben az esetben is vacogáshoz, fázóssághoz vezethet.

Az érszűkület egyéb tünetei közé tartoznak a lassan gyógyuló sebek, a fájdalmas és görcsös lábak, a körmök és a haj növekedésének a csökkenése.

7. Diabétesz

A cukorbetegség keringési és vesebetegségeket is okozhat, amelyek miatt folyton fázhatunk. Emellett idegkárosodáshoz is vezethet az előrehaladott diabétesz, ami miatt a hideg lábérzet állandósulhat. A cukorbetegség egyéb tünetei lehetnek a gyakori vizelés, fáradtság, a homályos látás és a túlzott szomjúságérzet.

8. B12-vitamin hiánya

A B12-vitamin hiánya vérszegénységhez vezethet, ami fázósságot eredményezhet.

Egyes gyógyszerek befolyásolják a B12-vitamin felszívódását, ezért ha ennek a vitaminnak a hiányára gyanakszunk a szervezetünkben, konzultáljunk a problémáról a háziorvosunkkal. Ez a fenti tünetek bármelyikének észlelésekor is ajánlott.

A természet patikája: így gyógyítanak az őshonos gyümölcsök
Közülük egyik-másik a reneszánszát éli.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik