Életmód

Álmatlanság elleni fegyver lehet a cseresznye

pixabay.com
pixabay.com
A vitaminoktól és antioxidánsoktól hemzsegő cseresznye egyértelműen jót tesz a szervezetnek.

Hamarosan érik a finom, ropogós cseresznye, gyermekkorunk és felnőttkorunk egyik kedvenc, nyár eleji gyümölcse.

Biztosan mindenki mászott már fára, hogy degeszre tömje a hasát, a mamának pedig a vödröt a piros-bordó bogyós gyümölccsel, amiből aztán isteni cseresznyés pite süthető.

Persze amellett, hogy remek csemege, a cseresznyének számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása is van, írja a bbcgoodfood.com.

Összeszedtük az öt legfontosabb egészségügyi előnyét.

pixabay.com

A cseresznyének gyulladáscsökkentő hatása van
Az antioxidáns tulajdonságairól jól ismert cseresznye antocianinoknak és cianidinnek nevezett növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezek az antioxidánsok jótékonyan hatnak a gyulladások esetén, például ízületi gyulladásnál.

Csökkenti a vérnyomást
A cseresznye csökkentheti a vérnyomást a magas polifenol tartalma miatt. A polifenol egy természetes növényi vegyület, ami jótékony hatással van az egészségre.  A cseresznye leve a koleszterinszintet is előnyösen befolyásolja.

Csökkenti az izomfájdalmat, segít megelőzni az izomgörcsöket
A kutatások szerint a cseresznye fogyasztása egy megerőltető futás előtt és közben csökkenti a futás utáni izomfájdalmat, valamint elősegíti a felépülést és az izomműködést megerőltető edzés után. A cseresznyében található kálium segít enyhíteni az izomgörcsöket, alkalmanként meg is akadályozza őket.

Jó álmatlanság ellen
A cseresznye nagy koncentrációban tartalmaz fitokemikáliákat, beleértve a melatonint, ami részt vesz alvásciklusaink szabályozásában. A cseresznyelé jótékony hatással van az alvás minőségére és időtartamára, és hasznos azoknak, akiknek alvászavaruk van.

Segíthet a köszvényeseknek is
A cseresznye és a cseresznyelé fogyasztása csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát. A jótékony hatása cseresznye húsában lévő antioxidánsoknak, főként az antocianinoknak köszönhető. Kutatások utalnak arra is, hogy a cseresznyelé fogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét (ami köszvényes rohamot válthat ki).

Emellett a cseresznye az emésztésre, a szemre és a szívre is kiváló hatással van – együnk hát belőle bőven.

Kapcsolódó
Hiába az uniós oltalom, veszélyben a nagykörűi cseresznye
A Nagykörűi ropogós cseresznye a közelmúltban elnyerte az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) címet, a községben azonban mégsem uralkodott el a hurrá hangulat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik