Életmód

Memóriagondot is okozhat a kávézás abbahagyása

pixabay
pixabay

Aki megiszik napi több pohár kávét, abban minden bizonnyal felmerült már – még ha nem is egészen komolyan és eltökélten -, hogy mi lenne, ha abbahagyná a kávézást. Mert hát, sok helyen halljuk, hogy a kávé nem egészséges és való igaz, a napi „decivel mért” adag tényleg túlzás. De aki meg akarja nyugtatni magát, annak most eláruljuk, hogy a kávézásnak vannak pozitív hatásai is, viszont nem hallgatjuk el a negatívokat sem. Most legyen okos mindenki és döntse el maga: kávézik tovább vagy inkább abbahagyja…

A koffein pozitív hatásai

Egy kávé a reggeli ébredéshez, egy a munkahelyre beérve, egy a tízórai szünetben, egy ebéd után, egy a délutáni baráti beszélgetéshez, egy csak az íze miatt… Vannak kávéfüggők és kávéimádók, náluk ténylegesen elfogyhat egy nap ennyi. Miért jó nekik ez?

  • A koffein egy alkaloid vegyület, amely a kávéban, teában és más italokban is található. Néhány pozitív hatás , amelyeket a koffeinnek tulajdonítanak:
  • Fokozza az éberséget és a koncentrációt: A koffein segít felpörgetni az idegrendszert és javítja az agyi teljesítményt, így hozzájárul az éberség és a koncentráció fenntartásához, csökkenti a fáradtságérzetet.
  • Fokozza a sportteljesítményt: A koffein elősegíti a zsírok felhasználását az energiatermelés során, ami növeli a testmozgás alatti teljesítményt és csökkenti a fáradtságérzetet.
  • Csökkenti a fejfájást: A fejfájás egyes típusainak oka az agyi érösszehúzódás, a koffein segít a vérerek tágulásában, így csökkenti a fejfájást.
  • Javítja a hangulatot: A koffein fokozza az endorfinok és dopamin termelődését, amelyek boldogságérzetet és jó hangulatot okoznak.
  • Csökkenti a kockázatot bizonyos betegségek kialakulására: A koffein csökkentheti a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a májbetegségek, a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

És most jöjjön a fekete leves (szó szerint)!

A koffein mérsékelt mennyiségben általában nem káros az egészségre. Azonban túlzott mennyiségben fogyasztva vagy ha valaki érzékeny a koffeinre, akkor okozhat mellékhatásokat, például szorongást, álmatlanságot vagy szívdobogást. Viszont, ha már egyszer kávézunk, az abbahagyása sem lesz egy fáklyás menet, többféle negatív hatást is tapasztalhatunk. Nézzük, miket!

Ingerlékenység

Ha valaki úgy dönt, hogy leszokik a kávéról, azt nem kell külön közölnie a vele élőkkel, dolgozókkal, mert egészen biztosan észre fogják venni… A kávézás abbahagyása morcosságot, ingerlékenységet okozhat. A koffein ugyanis serkenti az agyi idegrendszer aktivitását, és ha valaki hosszabb ideig rendszeresen kávézik, akkor a test hozzászokik ehhez az ingerhez. Ha a kávézást hirtelen abbahagyják, akkor a test és az agy hirtelen elveszíti ezt az ingerületet, ami kellemetlen tüneteket okozhat. Ezek általában csak átmenetiek, elmúlnak, amint a test hozzászokik az új helyzethez. Utána másra kell fogni, hogy miért vagy kiálhatatlan…

Fejfájás

Az emberek gyakran tapasztalnak fejfájást, amikor elhagyják a kávézást, ez is a koffein miatti függőségnek köszönhető.

A koffein hatására a véredények összehúzódnak, és amikor az ember hirtelen abbahagyja a kávézást, a véredények tágulnak, ami fejfájást okozhat. Ez a folyamat azonban általában csak akkor jelentkezik, ha valaki hirtelen leáll a kávézással, és nem fokozatosan csökkenti a koffein fogyasztását. Éppen ezért érdemes fokozatosan kevesebb kávét inni, hogy a testnek ideje legyen alkalmazkodni a változáshoz.

Jó hír, hogy ezek a fejfájások általában átmenetiek és néhány napon belül abbamaradnak.

Memóriagondok

A kávéban található koffein egy stimuláló hatású anyag, amely serkenti az idegrendszert, növeli az éberséget és javítja az észlelést. De mivel a koffein függőséget okoz, előfordulhat, hogy az állandó kávéfogyasztás után a koffein nélküli időszakokban a teljesítmény csökkenhet, fejfájás, fáradtság jelentkezhet, de egy rövid átmeneti időszak után a memóriaképesség visszatér a normális szintre.

Viszont, mivel koffein nélkül jobban alszunk, ez hatással van a memóriára is, így hosszabb távon akár jobb is lehet a memóriánk.

Alacsonyabb fizikai- és sportteljesítmény

A kávézás abbahagyása hatással lehet a sportolásra és az edzésre is. A koffein stimulálja az idegrendszert, és energiát adhat az edzéshez, segíthet növelni a teljesítményt és javítani az állóképességet. Itt is a hozzászokás a ludas, a testnek előbb-utóbb szüksége lesz a rendszeres koffeinbevitelre. Ha valaki hirtelen leáll a kávézással, akkor a test hozzászokása miatt csökkenni fog az energiaszintje, ami befolyásolhatja az edzés teljesítményét. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szervezet hamarosan alkalmazkodni fog az új helyzethez, és az energiaszint is normalizálódni fog, sőt, elképzelhető, hogy hamarosan magasabb energiaszintet tapasztalunk, mint korábban. Ennek oka az lehet, hogy akik délután kávéznak, nem tudnak elég mélyen aludni, így fáradtan ébrednek. Ha viszont elhagyják a kávét, jöhet a nagy alvás és a kipihentség, vele együtt az energia.

A sportoláshoz fontos a megfelelő hidratálás, az egészséges étkezés, a megfelelő pihenés és regeneráció. A kávézás kiiktatása után fontos az élelmiszerek és italok kiegyensúlyozott fogyasztása, amelyek biztosítják az optimális energiaszintet az edzésekhez. A megfelelő étkezés és hidratálás segíthet a teljesítmény javításában és az edzés utáni regenerációban is.

Súlyproblémák

A koffeinnek serkentő hatása van az anyagcserére és segíthet a zsírégetésben. Ez azt jelenti, hogy ha abbahagyjuk a kávézást, tapasztalhatunk némi testsúlynövekedést. A jó hír az, hogy ez természetesen csak akkor igaz, ha korábban tisztán, feketén ittuk a kávét, ha tejjel, cukorral, tejszínnel, akkor ezeket elhagyva – és mással nem pótolva! -, akár csökkenhet is a súlyunk.

Kevesebb antioxidáns

A kávé jelentős antioxidánsforrás, különösen sok benne a polifenol. A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a test sejtjeit az oxidatív károsodástól, ami az öregedés és a betegségek kialakulásának egyik fő okozója.

A kávéfogyasztás beszüntetésével a testben levő antioxidánsszint valószínűleg csökkenni fog, de a hatás mértéke egyénenként eltérő lehet. Érdemes antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel, például bogyós gyümölcsökkel, zöldségekkel és gyógynövényekkel pótolni azt.

Kapcsolódó
Így lehet saját kávétermésed
Legtöbbünknek el nem múlhat nap egy-két vagy több csésze gőzölgő kávé nélkül. Mi lenne, ha nem boltban vennénk, hanem saját magunk nevelnénk kávécserjét?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik