Életmód

Így turbózzuk fel az agyműködést 40 felett

Unpslash
Unpslash
Egy kis segítség a koncentráltabb mindennapokhoz.

Ha még csak nemrég hagytuk el a várva – nem – várt negyedik X-et, akkor talán még túlzónak tűnhet, hogy agyserkentő tápanyagokról beszéljünk, de azért eljön majd az idő, amikor szükség lehet rájuk, illetve egy kis „felturbózás” soha nem árthat.

A 40 év felett az agy és az idegrendszer elkezdenek lassulni és csökken a hatékonyságuk. Az agyserkentő tápanyagok javíthatják az agy működését és segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő memória- és figyelemzavarokat.

Az alábbiakban bemutatjuk az agyserkentő tápanyagokat, amelyek különösen fontosak a kor előrehaladtával

  • Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak elősegítik az idegsejtek kommunikációját és csökkentik az agyi gyulladást. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatóak a tengeri halakban, mint például a lazacban, a tonhalban és a heringben, az avokádóban, valamint az olajos magvakban, mint például a dióban és a lenmagban.
  • Folsav: A folsav fontos szerepet játszik az agyfejlődésben, és segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór és más agyi betegségek kialakulásának kockázatát. A folsav megtalálható a zöld leveles zöldségekben, a citrusfélékben és a babban.
  • B-vitaminok: A B-vitaminok fontosak az idegrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek a memória és a koncentráció javításában. A B-vitaminok megtalálhatóak a teljes kiőrlésű gabonákban, a tojásban, a húsban és a tejtermékekben.
  • C-vitamin: A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít megvédeni az agyat a káros hatásoktól, és elősegíti az agy egészséges vérkeringését. A C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a zöld leveles zöldségekben.
  • Ginko biloba: A ginko biloba (páfrányfenyő) levelét már évezredek óta alkalmazzák az ősi kínai gyógyászatban. Fő összetevői a flavonoidok és terpenoidok, melyek a szervezet egészére pozitív hatással vannak. A ginko biloba által az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátást, a rövid távú memóriát és serkenti a központi idegrendszer működését.
  • Ginseng: A ginseng segíthet szellemi teljesítőképességünk fitten tartásában, a gyökeréből készült étrend-kiegészítők fokozzák az agy éberségét, a koncentrációt és az agyi ingerületátviteli-folyamatokat.
  • Kurkuma: A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, mely az izületi gyulladásokat csökkentheti, ezen felül az agy önjavító mechanizmusait is elősegíti és jó hatással van a kognitív teljesítményre. Több kutatásban is rámutattak, hogy Indiában, ahol rendszeresen fogyasztanak kurkumát, kisebb arányban fordul elő az  Alzheimer-kór.
  • Probiotikumok: A probiotikumok általában a bélrendszerrel kapcsolatban szokták emlegetni, de hatással vannak a gondolkodásunkra és a hangulatunkra is.
  • Koffein: A koffein a legelterjedtebb serkentőszer a világon. Fokozza az agyi vérkeringést, élénkítő hatása van és erősen növeli a mentális teljesítőképességet.
Kapcsolódó
2022-ben a cickafark az év gyógynövénye
A népi gyógyászatban évszázadok óta használják, a nők doktorának is nevezik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik