Életmód

Nem mindegy, hogy milyen kurkumát vásárolunk

Az indiai ételek szerelmesei  talán tudják, hogy a kurkuma egyik alkotórésze, a kurkumin adja az indiai curry élénk színét. Most kiderült, hogy ez az anyag javítja a memóriát és a hangulatot is.

Az American Journal of Geriatric Psychiatry-ban, napokban közzétett kutatás eredményei igazolják a kurkumintartalom hatását a demenciában szenvedő emberek memória-teljesítményére, valamint a kurkumin potenciális hatását az Alzheimer kórban szenvedő emberek agyában lévő  mikroszkopikus plakkokra.

A kurkumint már korábban is vizsgálták, és megállapították gyulladásgátló hatását és antioxidáns tulajdonságát.

Bebizonyosodott az is, hogy aki kurkuminban gazdag étrenden él ( currys, kurkumás ételek), azoknál kevésbé alakul ki az Alzheimer-kór és jobbak a kognitív képességei.

A placebo-kontrollos vizsgálatban  50 és 90 év közöttiek vettek részt, akiknek enyhe memória panaszai voltak. A 40 résztvevő egyik részének placebót, a másiknak napi kétszer 90mg kurkumint adtak másfél éven keresztül.

A kísérlet végén a kurkuminnal kezelt betegeknél jelentős javulást tapasztaltak. Memóriatesztjükben 28 százalékos javulást tapasztaltak.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a kurkumin viszonylag biztonságos használata hosszútávon jelentős kognitív haszonnal járhat.

– mondta Small, az UCLA Parlow-Solomon professzora.

A kutatók azt tervezik, hogy nagyobb mintán is nyomon követik a kurkumin hatását. Ez a vizsgálat már kiterjed majd a depresszióban szenvedőkre is.

Fotó: pixabay.com

Kurkuma vagy kurkumin?

A kurkuma fűszer napjainkban nagyon felkapott témája lett az ízületi problémákkal, gyulladásokkal és különféle mozgásszervi panaszokkal foglalkozó reklámok és tanulmányok körében.

A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis a kurkuminról jelenleg kb. 6000 közleményt tart nyilván. A kurkumin titkáról érdemes többet megtudni.

A kurkuma csupán 2-5%-ban tartalmaz kurkumint, ami a tulajdonképpeni hatóanyag (egypolifenol vegyület), így a fűszerként kapható kurkuma többnyire nem nyújt hatékony segítséget egészségügyi problémák kezelésére.

Segítség lehet a döntéshez

A vásárlás előtt célszerű összehasonlítani egyes termékek kapszulánkénti kurkumin hatóanyag mennyiségét. A kapszulázott kurkuma mennyisége nem sokat mond, a kurkumintartalom közlésére figyeljünk, feltéve ha a gyártó/forgalmazó egyáltalán megemlíti a kurkumint a termék leírásában.
A különféle termékekben lévő kurkuma őrlemények kurkumin hatóanyag tartalma nagyon változó. A fűszerként használt kurkumában csupán 2-5%. Ha gyógyító szándékkal szeretnénk fogyasztani, akkor keressük a kivonatokat, extraktumokat.

Felszívódása

A kurkumin szájon át történő adagolása során kis mennyiségben mutatható ki a vérben, ami azt jelzi, hogy rosszul szívódik fel a béltraktusból. A kurkumin nagy része a széklettel kiürül.

A szájon át bevehető kurkuminnak – számos előnyös hatása ellenére – nem jó a felszívódási hatékonysága. Az emésztőrendszerből kevés kurkumin szívódik fel és jut a vérbe. Történtek kísérletek ennek orvosolására, amelyeknél piperint, a feketebors egyik hatóanyagát adták a kurkuminhoz, és ez megnövelte a felszívódás hatékonyságát.

Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani.

Kutatások igazolják, hogy  kurkumát tartalmazó táplálékkiegészítők kevésbé hatékonyak, mint a por alakban fogyasztottak.

Fontos! A kurkumát ne szedjük véralvadásgátló gyógyszerek mellett, mert csökkentheti azok hatását.

Címlapotó: ishapur

Ezt a 10 ételt fogyasszuk a szellemi frissességért
Mutatjuk azt is, hogy melyeket érdemes kerülni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik