Éjszakai repülőket fotóztak a Kőszegi-hegységben

Éjjeli lepkéket kapott lencsevégre a polgári természetőr.

Lukács Renáta kőszegi természetvédő  sokat járja az erdőt, szabadidejében polgári természetőrként segíti az Őrségi Nemzeti Park szakembereinek munkáját.

A napokban a lelkes természetbarát látványos fotókon örökítette meg a Kőszegi-hegység “éjszakai repülőit”.

A fekete medvelepke (Arctia villica), a fenyőszender  (Hyloicus pinastri) és a csőrös púposszövő (Pterostoma palpina) is éjszakai életmódot folytatnak. 

Az önkéntes a meseszép állatokról az adatokat rögzítette a nemzeti park munkatársai számára, illetve bejegyezte egy ízeltlábúakkal foglalkozó adatgyűjtő oldalon is.

Lukács Renáta
Lukács Renáta
Lukács Renáta

Az izeltlabuak.hu oldalt bárki használhatja. Ha valakinek kedve támad az esti lámpafénynél összegyűlt lepkéket megismerni, feltöltheti a képeket és megkapja a határozást, így megtudhatja, hogy pontosan milyen lepkét, ízeltlábút látott

– mesélte Lukács Renáta a Sokszínű vidéknek.

A nemzeti park igazgatósága korábban meghirdette a Lepkeháló Programot, melynek egyik célja a tudományos adatgyűjtés. A lepkék rajongói egy applikáció segítségével néhány másodperc alatt értékes adatokat rögzíthetnek, így segítve a szakemberek munkáját.

Az MME Lepkevédelmi Szakosztálya idén is megrendezi az országos lefedettségű Szinkron Éjszakai Lepkészet programot, összesen 19 helyszínnel. Az Őrségi Nemzeti Park területén Magyarszombatfán és Szalafőn várják az érdeklődőket. A programokról bővebb információk itt elérhetők.

Kapcsolódó
Éjjeli pillangók után kutatnak a Hortobágyon
Sztyeplepkéket jelöltek a hortobágyi pusztában.