Életmód

48 órán belül dönthetnek a Balaton egy részének leeresztéséről

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Frissítünk!

https://24.hu/belfold/2023/06/13/balaton-vizallas-eresztes-vizugy-csapadek/

A csapadékos májusi és június eleji időjárás miatt a megszokott párolgás helyett tovább nőtt tavaink vízszintje – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Infórádió megkeresésére.

A Balaton vízszintje 121 centis volt szombaton, ami azt jelenti, hogy – a jelenlegi előírások szerint – akár engedni is lehetne a Sió-csatornán keresztül a tóból. Ez azonban nem automatikus, ugyanis a vízeresztés alkalmával az illetékes Országos Vízügyi Főigazgatóságnak számos tényezőt figyelembe kell vennie a nyári időszakban, tehát egy „nagyon érzékeny döntésről” van szó, ami végül teljes mértékben a hidrometeorológiai előrejelzések függvényében valósul meg, mondta Siklós Gabriella.

Az OVF szóvivője ugyanakkor emlékeztetett: a Balaton déli partján lévő települések közül számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Ezért a szabályozási szintnél (120 centiméternél) magasabb vízállást el kell kerülni a szabályozás eszközrendszerével, egész egyszerűen azért, mert a part menti sávok, beleértve bizonyos strandokat, víz alá kerülhetnek.

Siklós Gabriella az Infórádió érdeklődésére megerősítette, hogy

a jelenleg is korszerűsítés alatt lévő Sió-csatorna – műszaki értelemben – abszolút alkalmas arra, hogy vizet engedjenek le a Balatonból.

Annál is inkább, mert a hajózási zsilip felújítása már elkészült.

Siklós Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy egy „nagyon-nagyon szélsőséges” jelenség figyelhető meg a magyarországi tavak esetében: május–júniusban, amikor már a párolgásé kellene hogy legyen a főszerep, vízszintemelkedés volt tapasztalható, vagyis nem hogy fogyna, hanem továbbra is gyarapodik a vízkészlet. A Balaton esetében ez az 1921-es rendszeres mérések kezdete óta 10. alkalommal fordul elő.

Hozzátette. a júniusi csapadék 50-60 százaléka magára a tóra hullott, az úgynevezett „összegyülemlési időszak” viszont még nem fejeződött be, így még mindig növekedhet a vízállás .

A szóvivő megismételte: a következő 24-48 órában várhatóan döntés fog születni a Sió-csatorna esetleges kinyitásáról, de ehhez számos tényezőt figyelembe kell venni; legfőképp a hidrológiai- és meteorológiai előrejelzéseket.

Mindenkit meg tudok nyugtatni, nagyon odafigyelünk, és pár napon belül meghozzák a döntést a vízügyes kollégáim

– zárta gondolatait.

Kapcsolódó
Ijesztő jövőt jósolnak a Balatonnak 2040-re
Részletes tervet kell kidolgozni, hogy ne legyen nagy baj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik