Virágzó vidékünk

Magas a vízszint, könnyen megbillenhet a Balaton

Pixabay
Pixabay
Az idei év magassági csúcsa megdőlt a Balatonon, a vízmérce jelenleg 116 centimétert mutat.

A hétvégén tovább emelkedett a Balaton amúgy sem alacsony vízszintje – írta az Infostart.

A tavaly évben többször írtunk nagy tavaink alacsony vízszintjéről, most a lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt alaposan megváltozott a helyzet. Míg 2003-ban csak 70 centiméter volt a Balaton vízszintje, és nyár végére mindössze 23 centire apadt a tó, az elmúlt napok esős időjárása jótékonyan hatott a vízmennyiségre.

Az idei év magassági csúcsa megdőlt a Balatonon, a vízmérce jelenleg 116 centimétert mutat. 

A szakemberek szerint a tóban 120 centiméter volna a megfelelő, ám mindenképpen reménykeltő, hogy a jelenlegi vízmagasság 11 centiméterrel meghaladja a tavalyi értéket. Az utóbbi száz esztendőben több alkalommal is előfordult, hogy május második felében ennél is alacsonyabb vízállást mértek.

Pixabay

Korábban a maximum 110 centiméteres szint volt a Balatonnál, de a száraz nyarak miatt ezen az értéken módosítottak.

A szakemberek szerint az ideális az lenne, ha 120 centiméteres vízállással kezdődne a szezon a Balatonon. Ennél magasabb értéket nem határozhatnak meg, mert a szél miatt a tó olykor “felbillen”, és akár fél méterrel is megemelkedhet a vízszint. Ekkor a tetemes vízmennyiség már veszélyeztetheti a déli part településeit.

A következő napokban a térségben zivatarok is előfordulhatnak, de ezek nem fogják jelentős mértékben megemelni a tó vízszintjét.

Kapcsolódó
Megbillent a Balaton
Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között 76 centi volt a különbség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik