Mozaik

Hiába zuhogott az eső, nagyon alacsony a Velencei-tó vízszintje

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Az elmúlt napok tartósabbnak bizonyuló csapadékának hatására egy időre elérte a 80-81 centit a Velencei-tó vízszintje, majd végül szerdán reggelre a 78 centin állapodott meg, miután elült a szél és kitisztult az ég, írja a feol.hu.

A lap cikke szerint ez azt is jelenti, hogy egy hét leforgása alatt nagyjából 10 centimétert emelkedett a Velencei-tó vízszintje, azonban ahhoz, hogy ne legyen ismét gondokkal terhelt a 2023-as szezon, ennek a mennyiségnek legalább a duplájára volna szükség: arra, hogy valóban extrém mennyiségű csapadék essen, az elmúlt napok intenzitása mellett legalább egy-két hétig, legfeljebb kisebb megszakításokkal.

Minden nyáron – függően a hőmérséklettől, szélerősségtől – körülbelül 40-50 centimétert párolog a tó szintje, így könnyű kiszámolni, hogy a jelenlegi, mintegy 78-80 centiméternél jóval többre, legalább 150-160 centire lenne szüksége a tónak tavaszig.

A Velencei-tó horgászai pesszimisták, főként a csónakkal rendelkezők várnak ki azzal, hogy területi jegyet váltsanak, hiába nem emelkedtek a jegyárak szinte kivételes módon a vízterületnél. A csónakkikötők biztonságos használhatóságához még legalább 20-30 centiméternyi égi áldásra lenne szükség.

A feol.hu azt is írja, a Magyar Országos Horgász Szövetség egyelőre kivár a telepítésekkel, hiszen a körülmények könnyen rosszabbra fordulhatnak egy tartósabb fagypont alatti hőmérséklet hatására a sekélyebb helyeken.

Egyelőre a tartós megoldást jelentő mesterséges vízpótlás megoldásáról a lap információi nem született döntés.

Kapcsolódó
Megrendítő videó arról, hogyan tűnik el lassan a Velencei-tó
1863 és 1866 között egyszer már teljesen kiszáradt a tó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik