Virágzó vidékünk

Szélrekord szombaton: 130 km/h-val süvített

A Kab-hegyen mérték az új országos legmagasabb napi szélerősséget.

Új országos napi szélrekord született szombaton az előzetes adatok szerint: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.

Azt írták, szombaton nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosakat – azaz óránként 90 kilométert meghaladókat – is szép számmal mértek.

A legerősebb széllökést – 129,6 kilométer/órásat – a Kab-hegyen mérték, ezzel ez lett az új országos napi rekord, megelőzve az eddigi csúcstartó János-hegyet, ahol 2020-ban 124 kilométer/órát mértek.

Az infografikájuk szerint szombaton a második legerősebb szelet a sármelléki repülőtéren mérték, 117 kilométer/órával, a harmadik a siófoki kikötőben mért 116,6 kilométer/óra volt. Érdekesség, hogy a tíz legnagyobb szelet mérő állomás listáján a sármelléki repülőtér még egyszer szerepel, a déli műszer 108,4 kilométer/órát rögzített szombaton. A tízes listán a tizedik legnagyobb szelet pedig Siófokon mérték, 107,3 kilométer/órát.

A metorológiai szolgálat közölte azt is, hogy a szombatihoz képest vasárnap már lényegesen gyengébb lesz a szél, de azért élénk, erős széllökésekre készülni kell, ami tovább rontja a hőérzetet. (MTI)

Kapcsolódó
Megbillentette a szombati szélvihar a Balatont
Keszthely és Balatonmáriafürdő között február 4-én délben 41 centit lengett ki a vízszint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik