Életmód

90 külföldi él a 291 lakosú tolnai faluban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Már lehet böngészni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi népszámlálásra vonatkozó adatait. A Tolna vármegyei Závodon például növekedett a lakosságszám a 2011. évi népszámlálás óta, ám a polgármester mégis azt mondta: ők tartanak attól, hogy a település elnéptelenedik, írja a teol.hu.

A KSH adatai szerint  Závodon 0,4 százalékkal nőtt a lakónépességszám a 2011. évi népszámlálás óta. László Attila a lapnak arról beszélt, hogy Závod lélekszáma harminc éve körülbelül kilencszáz lakos volt. Elöregedő településről van szó, jelenleg kétszázkilencvenegy lakossal, amiből a tizennyolc év alattiak több mint harmincan, a hatvankét év felettiek kilencvenen képviselik a korosztályukat. Ha ezt veszik alapul, akkor három évtized múlva Závod megszűnik létezni.

Az egyetlen vigasz, hogy a külföldiek szemében Závod tetszetős, jó adottságokkal rendelkező település, ahol megtalálják a számításaikat: több mint harmincöt ingatlan van a tulajdonukban, és mintegy kilencven külföldi él náluk.

Sajnos a családtámogatási rendszer, bár nagyon bíztunk benne, Závodon semmilyen áttörést nem hozott. Keresték ugyan az ingatlanokat, de komoly hozzánk települő egy sem érkezett, valamint akiknek letelepedési szándékuk van nálunk, ők is nyugdíjkorhatár felettiek. A fiatalokat nem vonzzák a Závod biztosította mezőgazdasági lehetőségek, amelyekből szépen tudnának élni. Azt is látjuk, hogy a závodi fiatalok nagyon nagy százaléka is elhagyni készül a települést

– tette hozzá László Attila polgármester.

Wikimedia Commons

Ismertette, nagy fájdalmuk, hogy az önkormányzati lakóingatlanjaikat egyelőre nem tudják felújítani, hogy kedvezőbb lehetőségekkel várják a hozzájuk települőket, valamint az úthálózatukra nem kaptak támogatást.

A lap cikkében több olyan falut is említett, ahol az elnéptelenedés veszélye fenyeget: Magyarkeszin 16,9 százalékkal csökkent a lakónépességszám az előző népszámlálás óta. Kovács Erzsébet polgármestere elmondta, hogy a lakosságszámuk jelenleg ezeregyszáz körüli. A fiatalokat azzal az önkormányzati rendelettel tudják helyben tartani, a településükre csábítani, amely kimondja: a fiatal házasok Magyarkeszin vásárolt házuk felújításához kétszázezer forint támogatást kapnak. A KSH adatai szerint Koppányszántón 8,7 százalékkal csökkent a lakónépességszám a 2011-es népszámlálás óta. Niklai Gábor, Koppányszántó polgármestere a lapnak szintén arról számolt be: községük idősödő település. A munkalehetőség hiánya miatt a fiatalok vidékre költöznek, és nincs olyan sok használható épületük, ami vonzaná őket.

Kapcsolódó
Szlovákok vásárolnak fel minden házat az elnéptelenedő borsodi faluban
Nem hal ki teljesen a falu, viszont a legtöbb ingatlantulajdonos nem tud magyarul.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik